Matkailuauto tukee nyt muita harrastuksia

0

Leirintäalueiden kiertäminen ei ole nuoren polven juttu

Uudet sukupolvet ovat muuttaneet asuntoauton käyttötapaa, arvioi Matkailuajoneuvotuojat ry:n toiminnanjohtaja Petri Niemenmaa.
Perinteisesti karavaanimatkailu on suunnannut leirintäalueille, missä on vietetty yhteisöllistä elämää. Niemenmaan mukaan nuoret käyttävät asuntoautoa tukemaan muita harrastuksia. Kyse ei välttämättä ole pelkästään matkailusta, vaan liikkuva majoituspaikka vapauttaa harrastamaan esimerkiksi metsästystä, hiihtoa, ratsastusta ja moottoriurheilua.
Niemenmaan mukaan tyypillinen uuden matkailuauton tai -vaunun ostaja onkin joko harrastava, aktiivinen lapsiperhe tai eläkkeellä oleva pariskunta, joka haluaa liikkua vapaasti.
– Yksi nouseva ryhmä ovat yrittäjät, joilla on liikkuva työ. Matkailuautossa tai -vaunussa he pystyvät pitämään konttoria mukanaan.
Niemenmaan mukaan taantuman myötä uusien asuntoautojen ja vaunujen kauppa on ollut vaikeaa.
– Ei välttämättä esimerkiksi vaihdeta uuteen, jos työtilanteessa on epävarmuutta.
Matkailuvaunujen varustelutaso on kasvanut, ja se myös nostaa hintaa. Esimerkiksi uuden asuntoauton keskihinta on 65 000 euroa. Käytetyt autot maksavat noin 25 000-35 000 euroa.
Niemenmaa uskoo että matkailuautojen ja -vaunujen vuokraus onkin tulevaisuudessa keskeisessä asemassa.
– Ensimmäiset kokemukset matkailuajoneuvoista hankitaan vuokraamalla, esimerkiksi kun nuorisoporukka lähtee festareille.

”Suomalaiset ovat ulkoilukansaa”

SF Caravan ry:n toiminnanjohtaja Timo Piilosen mukaan kotimaan matkailuun pitää suosionsa, ja siinä leirintäalue- ja karavaanimatkailu on vahvoilla.
– Ihmiset haluavat mukavuuksia, kuten nukkua omassa sängyssä ja laittaa omaa ruokaa.
Piilosen mukaan tulevaisuudessa harrastusten lisäksi matkustetaan erityisesti festivaalien ja tapahtumien perässä. Piilosen mukaan jo nyt esimerkiksi Tangomarkkinat, Jukolan viesti ja Pori Jazz palvelevat hyvin karavaanareita. Palveluksi riittää jo se, että karavaanareille on osoitettu sallittu yöpymispaikka.
– Suomalaiset ovat ulkoilmakansaa, kun puitteet vain ovat kohdillaan, Piilonen sanoo.

STT-PÄIVI PIHLAJARINNE

STT