Päiväkotilapset kritisoivat odottelua ja vaitiolovaatimuksia

0

Odottelu ja vaatimukset hiljaa olemisesta etenkin päiväunien aikana ovat lasten mielestä tylsimpiä juttuja päiväkodissa. Pääosin päiväkodissa on lasten mukaan kuitenkin viihtyisää. Tämä selviää Piia Roosin kasvatustieteen alan väitöskirjasta.
Tutkimuksessa lapset kertovat päiväkotiarjestaan piirrosten ja haastattelujen välityksellä. Kertomuksissa ystävät ja leikki saivat suurimman huomion, mutta myös aikuiset koettiin tärkeiksi. Aikuiset esiintyivät kertomuksissa ensisijaisesti toiminnan järjestämisen ja järjestyksen ylläpidon kautta, mutta lasten leikeissä heidän läsnäolonsa oli liki olematonta. Vuorovaikutuksen näkökulmasta katsottuna aikuisten ja lasten todellisuudet jäivätkin etäisiksi.
Väitöskirja tarkastetaan ensi viikon perjantaina Tampereen yliopistossa.

STT