Ruplan rimpuilu vetää venäläisturistin mietteliääksi

0

Pietarilaiset lätkäfanit etsivät Helsingistä talvivaatteita

Pietarilaiset Anna Shorohova ja Daria Sergejeva saapuivat Helsinkiin maanantaina katsomaan kotikaupunkinsa jääkiekkoylpeyden SKA:n kamppailua Jokereita vastaan. Ottelu oli pietarilaisittain voitokas, joten loppiaisena naisilla on Kampin kauppakeskuksessa hymy herkässä. Ennen kotiinpaluuta aikaa on vielä pienille ostoksille.
– Valuuttakurssien takia täällä on nyt selvästi kalliimpaa kuin aikaisemmin. Aiomme joka tapauksessa katsella vähän vaatteita, ennen kaikkea talvivaatteita, naiset kertovat.
Kampin keskuksessa ei ole tungosta, sillä väkeä on liikkeellä normaalia arkipäivää vähemmän. Ulkomaalaisten osuus asiakkaista on kuitenkin varsin suuri.
Myös moskovalaisella Kate Ogoreltsevalla ovat vaateostokset mielessä.
– Ostin myös yhden englanninkielisen kirjan Akateemisesta kirjakaupasta.
Nopea kyselykierros Kampin keskuksen liikkeissä antaa tuloksen, että kauppa on käynyt loppiaisena viimevuotiseen tapaan tai hieman vaisummin. Myös suomalaisia asiakkaita kaivattaisiin ulkomaalaisten lisäksi. Liikkeissä epäillään, että monet eivät ole olleet tietoisia poikkeuksellisista aukioloajoista.

Vaatteet tekevät kauppansa

Kaupan liitto oli etukäteen arvioinut, että venäläismatkailijoiden määrä laskisi vuodenvaihteessa viidenneksen viime vuodesta. Ruplan kurssin romahdus on syönyt ostovoimaa rajusti, ja venäläisten ostosmatkat suuntautuvatkin yhä useammin Suomen sijasta esimerkiksi Viroon.
Helsingin Stockmann-tavaratalossa on kuitenkin väkeä mukavasti varsinkin vaateosastoilla, vaikka tungoksesta ei voida täälläkään puhua. Venäläisturisteille näyttävät kelpaavan sekä alennuslaarien kauluspaidat että kalliimmat, turkiskoristeiset talvivaatteet. Elektroniikkaosastolla on sen sijaan hiljaista, muutamat harvat asiakkaat ovat suomalaisia.
Täysin venäläismatkailijoiden virta ei ole tyrehtynyt. Tämä vahvistettiin loppiaisena myös raja-asemilta. Sekä Vaalimaalta että Nuijamaalta kerrottiin, että Suomeen tuli ostosmatkailijoita tasaisesti mutta ei kuitenkaan aivan viime vuoden tahtiin.
Vaalimaalla tilannetta kuvailtiin kohtuullisen rauhalliseksi eikä ruuhkia ollut päässyt syntymään. Nuijamaalla oli loppiaisena hetkittäin muutamien kymmenien autojen jonoja. Raja-asemien vahvistettu miehitys riitti hyvin liikennemääriin nähden.

STT-JANNE LINNOVAARA

STT