Tosi-tv-sarja testaa järjestettyä avioliittoa

0

Ensimmäinen jakso kirvoitti runsaasti ristiriitaista palautetta

Haluaisitko tavata tulevan puolisosi alttarilla ja vannoa vihkivalat saman tien? Tämä on ideana loppiaisena alkaneessa AVAn tosi-tv-sarjassa Ensitreffit alttarilla, jossa asiantuntijoiden valitsemat sinkut solmivat avioliiton ensi tapaamisella. Yhteensä kolme paria elää yhdessä viisi viikkoa, jonka jälkeen he päättävät jatkosta.
Millaista palautetta ohjelmasta on tullut, MTV:n vastaava tuottaja Onerva Österberg?
Palautetta on tullut runsaasti ja se on melko ristiriitaista. Esimerkiksi eilen kirjoitettiin Twitterissä yli 1 300 tviittiä ja viestejä tuli myös Facebookissa. Ainakin Twitterissä palaute on ollut hyvin keskustelevaa, voisi sanoa iloisesti yllättynyttä ja pääsääntöisesti positiivista.
Yllättikö palautteen sävy?
Ei yllättänyt. Tiesin, että sävy tässä ohjelmassa on asiallinen, pohdiskeleva ja älykäs. Ohjelma mahdollisesti haastaa myös katsojat miettimään omaa parisuhdettaan.
Kyseessä on tanskalainen formaatti. Kuinka paljon sen sopivuutta Suomeen harkittiin?
Ohjelman hankkimista harkittiin pitkään. Katsojien reaktioiden lisäksi mietittiin lakiasioita.
Onko siviilivihkiminen aito?
Parit solmivat laillisen avioliiton. Pariskunnat tekivät ennen vihkimistä avioehdon, testamentin ja edunvalvontakirjan. Jos parit päätyvät eroamaan viiden viikon jälkeen, seuraa päätöstä normaali avioeroprosessi puolen vuoden harkinta-aikoineen.
Ohjelma nauhoitettiin viime kesänä. Selviääkö, kuinka parien käy pidemmällä aikavälillä?
Näillä näkymin ei. Formaatin mukaan ohjelma päättyy tuohon viiden viikon ratkaisuun.
Kuinka paljon ohjelmaan oli hakijoita?
Ohjelmaan oli muutamia satoja hakijoita. Osa perui hakemuksensa, kun selvisi tarkemmin, mistä on kyse. Meille tulee jo nyt kyselyitä, tehdäänkö toinen tuotantokausi ja kuinka hakea mukaan.
Mikä oli tärkein valintakriteeri?
Osallistujille tehtiin laajat psykologiset testit. Haimme perustasapainoisia, aikuisia ihmisiä, joiden päämotivaatio oli kumppanin löytäminen. Karsimme heti pois ne hakijat, jotka olivat enemmän kiinnostuneet julkisuudesta ja televisiossa olemisesta.
Mikä on asiantuntijoiden ja erityisesti papin rooli?
Kukin asiantuntija on ohjelmassa mukana omana persoonanaan. He eivät edusta työnantajaansa, vaan ammattikuntaansa.

STT-LIISA KUJALA

STT