Turvapaikanhakijoiden tulva ei yllä Suomeen

0

Hakijoiden määrä kasvoi viime vuonna muutamalla sadalla

Euroopassa rajusti kasvanut turvapaikanhakijoiden määrä ei näy Suomessa. Maahanmuuttoviraston mukaan Suomesta haki viime vuonna turvapaikkaa 3 651 ihmistä, mikä oli nelisensataa enemmän kuin vuonna 2013.
– Ei ole tapahtunut mitään suurta ryntäystä, kuten Euroopan tasolla muuten viime vuonna nähtiin. EU:ssa viime vuosi oli aivan poikkeuksellinen: marraskuun loppuun mennessä turvapaikkaa oli hakenut 600 000 ihmistä, kertoo johtaja Riitta Koskela Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksiköstä.
Kasvu on ollut hurjaa, sillä vuonna 2013 hakemuksia tehtiin runsaat 435 000.
– Saksassa hakijamäärät ovat nousseet 200 000:een ja Ruotsissa yli 80 000:een. Joissain maissa määrät ovat tuplaantuneet. Meillä kasvua oli noin 13 prosenttia.
Suomessa suurin osa turvapaikanhakijoista tuli Irakista, Somaliasta, Ukrainasta, Afganistanista ja Venäjältä.
– Meillä on tietyt kriisipesäkkeet, joista yleensä tulee suurin osa hakijoista. Viime vuonna suurin uusi maa oli Ukraina, josta tuli 300 hakijaa.
Syyrialaisia otettiin Suomeen viime vuonna hieman alle 500 kiintiöpakolaisina, mutta turvapaikkahakemuksia heiltä ei juuri tule. Syytä hakemusten vähäisyyteen ei tiedetä.
– Viime vuonna syyrialaisilta tuli 147 hakemusta, mikä on sama määrä kuin vuonna 2013. Vertailun vuoksi Ruotsissa syyrialaiset olivat viime vuonna suurin turvapaikkaa hakenut ryhmä: hakemuksia tehtiin 30 000, Koskela kertoo.

Vastaanottokeskuksiin ehkä lisää paikkoja

Suomi myönsi viime vuonna 1 346 oleskelulupaa turvapaikkahakemuksen perusteella. Maahanmuuttovirasto valmistautuu siihen, että turvapaikanhakijoiden määrä kasvaa. Jo ennen vuodenvaihdetta lisääntyivät erityisesti irakilaisten ja somalialaisten hakemukset.
Maahanmuuttoviraston mukaan vastaanottokeskuksiin saatetaankin kuluvana vuonna tarvita lisää paikkoja. Uusia vastaanottokeskuksia ei kuitenkaan ole suunnitteilla, vaan ensin lisätään paikkoja olemassa oleviin keskuksiin.
Viime vuonna vastaanottokeskusten määrää ja majoituspaikkoja karsittiin, koska vapaita paikkoja oli runsaasti.
– Jos tarvetta on, otamme ensin käyttöön ne paikat, jotka olemme takavuosina poistaneet olemassa olevista yksiköistä. Palaamme ikään kuin aiempaan normaalitilanteeseen, kertoo Maahanmuuttoviraston vastaanottoyksikön johtaja Jorma Kuuluvainen.
Kuuluvaisen mukaan paikkoja lisättäisiin todennäköisesti ensin Pohjois- ja Kaakkois-Suomen vastaanottokeskuksiin. Vuodenvaihteessa Suomessa toimi 17 vastaanottokeskusta, joissa oli runsaat 2 600 paikkaa.

Kansalaisuushakemuksissa kova nousu

Kaikkiaan Maahanmuuttovirasto myönsi viime vuonna oleskeluluvan yli 20 000 uudelle ulkomaalaiselle. Eniten lupia myönnettiin perhesiteiden, opiskelun tai työn perusteella. Suurin osa luvan saaneista tuli Venäjältä.
Suomen kansalaisuuden sai viime vuonna 8 499 ihmistä. Myös heistä suurin osa, yli neljännes, oli venäläisiä.
Maahanmuuttoviraston mukaan kansalaisuushakemuksia tehtiin poikkeuksellisen paljon, liki 11 500. Kasvua edellisvuodesta oli noin 30 prosenttia.
– Siihen voi vaikuttaa moni asia: maahanmuutto on lisääntynyt, vaadittua asumisaikaa on lyhennetty ja kansalaisuutta voi hakea nykyisin netissä. Jo noin 30 prosenttia hakemuksista tehdäänkin sähköisesti, sanoo Maahanmuuttoviraston kansalaisuusosaston johtaja Kristiina Simonen.

STT-MARIA ROSVALL

STT