Väitös: Pikkulapsetkin istuvat liikaa

0

Harva päiväkoti-ikäinen liikkuu kaksi tuntia reippaasti päivittäin varhaiskasvatuksen suositusten mukaisesti. Tämä selviää Anne Soinin terveystieteen väitöskirjasta.
Tutkimuksen mukaan päiväkoti-ikäisten fyysinen aktiivisuus on pääosin matalatehoista eli istumista, seisomista tai kävelemistä. Päiväkotipäivästä vain noin kaksi prosenttia kului intensiteetiltään vähintään kohtuullisesti kuormittavissa leikeissä.
Kolmevuotiaiden aktiivisuuden mittaamiseen käytettiin kiihtyvyysmittareita, ja tutkimuksessa on aineistoa Suomesta, Hollannista ja Australiasta. Suomalaislapsilla kertyi enemmän paikallaan oloa kuin hollantilaisilla. Toisaalta suomalaislapset liikkuivat enemmän australialaisiin verrattuna.
Väitöskirja tarkastetaan Jyväskylän yliopistossa ensi viikon torstaina.

STT