Benin lista on hyvä alku

0

Kokoomuksen kokenut kehäkettu teki sen, mitä puolue itse ei tohtinut. Kansanedustaja Ben Zyskowicz julkaisi oman listansa, jossa on yhteensä 2,6 miljardin budjettisäästöt.
Benin listaa ei ainakaan ensi lukemalta tyrmätty kokoomuksessa. Se antaa viitteitä siitä, että ehkä kokoomuksessa sittenkin tiedettiin listasta enemmän kuin annettiin aluksi ymmärtää.

KOKOOMUKSEN alaspäin sukeltanut kannatus ja lähestyvät eduskuntavaalit ovat saaneet puolueen varovaiseksi. Jopa liiankin varovaiseksi. Benin lista saattaa olla yksi tapa ujuttaa keskusteluun kokoomuksen säästötavoitteita ilman, että puolue itse on suoraan vastuussa listalla esitellyistä säästökohteista.
Säästölistojen laatiminen on epäkiitollista työtä. Tekee niin tai näin, niin aina löytyy vastustajia. Juuri tämän vuoksi kaikki puolueet ovat varovaisia omien leikkauslistojensa julkistamisessa.

VASTUSTAJIA löytyy helposti myös Benin listalle. Arvostelua herättävät ainakin ansiosidonnaisen työttömyysturvan leikkaus ja lääkekorvausten pienentäminen.
Zyskowiczin ehdotus viljelijätukien leikkaamisesta osuu myös huonosti tähän aikaan, kun tuottajahinnat ovat muutenkin laskeneet ja Venäjän-vienti pysähtynyt.
Benin listalla on myös mielenkiintoisia uusia avauksia, kuten julkisen sektorin työaikojen pidentäminen 15 minuutilla. Tämä kuulostaa paremmalta vaihtoehdolta kuin henkilöstön vähennys nykyisen massatyöttömyyden aikana.

SUOSITTUJA säästölistoja on vaikea tai jopa mahdotonta tehdä. Aina sattuu kun leikataan. Siitä huolimatta säästölistoja pitää tehdä ja tuoda ne rohkeasti julkiseen keskusteluun.
Rakenteellisia muutoksia ja menojen leikkauksia tarvitaan, sillä vanhaan menoon ei ole varaa. Olisi viisasta käydä avointa keskustelua toimenpiteistä, jotka ovat vähiten haitallisia.
Sen keskustelun aika on juuri nyt, kun kevään eduskuntavaalien kampanjointi on pääsemässä vauhtiin. Populismiin ei näissä vaaleissa ole varaa, vaan nyt tarvitaan kestäviä ratkaisuja.
Benin lista on hyvä avaus, jolle toivottavasti löytyy jatkoa.