Kuluttajahintojen lasku eli deflaatio tuli myös Suomeen. Tilastokeskuksen mukaan tammikuussa kuluttajahintojen lasku oli 0,2 prosenttia vuoden takaisesta tilanteesta. Viime joulukuuhun verrattuna hinnat laskivat 0,7 prosenttia.
Vielä joulukuussa Suomessa oli 0,5 prosentin inflaatio.
Euroalue painui deflaatioon jo joulukuussa, ensimmäisen kerran sitten vuoden 2009. Tammikuussa euroalueen kuluttajahintojen muutos oli ennakkotietojen mukaan -0,6 prosenttia.
DEFLAATIOTA pidetään vaarallisena taloudelle, sillä sen pelätään johtavan deflaatiokierteeseen. Tässä tilanteessa kuluttajat lykkäävät ostopäätöksiä ja odottavat hintojen laskevan edelleen. Kun kulutus pysähtyy, heikkenee talous entisestään.
Euroopan keskuspankin (EKP) tavoitteena on pitää yllä hallittua inflaatiota eli hintojen nousua noin 2 prosentin tuntumassa. Siitä on nyt jääty kauas taakse.
HINTOJEN lasku selittyy vahvasti öljyn hinnan halpenemisella. Arvioiden mukaan inflaatio olisi nyt puolen prosentin tasoa, jos öljyn hinta olisi sama kuin vuosi sitten.
Toisin kuin yleinen kuluttajahintojen lasku ja deflaatio, öljyn hinnan halpeneminen tekee taloudelle hyvää. Halpa öljy säästää yritysten ja kuluttajien varoja, joka taas voidaan käyttää muuhun kulutukseen.
Öljyn lisäksi Suomessa halpenivat tammikuussa elintarvikkeet. Ruokakauppojen hintasota ei kuitenkaan näy deflaatiossa läheskään niin vahvasti kuin öljyn hinta.
KOMPUROIVALLE Suomen ja Euroopan taloudelle deflaatiokierre olisi myrkkyä. Halpa öljykään ei ole vauhdittanut investointeja muiden talousvaikeuksien vuoksi.
Euroopan keskuspankilla onkin täysi työ torjua deflaatiokierre. Massiivisia tukitoimia on tehty, mutta niiden vaikutuksia ei ole vielä näkynyt. Myös Kreikan tilanteen rauhoittaminen valaa uskoa talouden kasvumahdollisuuksiin.
Tukitoimia koko Euroopassa tarvitaan vielä pitkään. Talouskasvu tarvitsee lisää kovaa maata jalkojen alle.
Euromaat eivät ole yksin. Taisteluun deflaatiota vastaan ovat EKP:n lisäksi lähteneet myös maailman muut keskuspankit.