En jumaloi Amerikkaa

0

JUHA RUUSUVUORI. Suomalainen vasemmisto räpistelee mustavalkoisen ajattelun suossa. On olemassa vain hyvä ja paha. Julkinen terveydenhoito on aina hyvää, koska kaikki julkinen on hyvää. Yksityinen on aina pahaa, koska joku tekee liikevoittoa. Ammattiyhdistysliike on aina hyvä, koska työnantaja on aina paha ja ahne. Yhdysvallat on aina paha, koska siellä on kapitalisteja ja CIA. Neuvostoliitto on aina hyvä, koska…
Hetkinen. Koska meillä ei ole enää Neuvostoliittoa entisessä muodossaan, meidän pitää tukeutua Venäjään. Seitsemänkymmenluvulta peräisin olevan mustavalkoisen näkemyksen perusteella maailmassa on kaksi suurvaltaa, se musta USA ja sitten se pienten kansojen ystävä tuossa Suomen itärajan takana.

Amerikka-viha on hämmästyttävän pitkäikäinen Suomessa. Se jatkuu edelleen vasemmiston keskuudessa, ja koska meillä ei ole pienten kansojen ystävää Neuvostoliittoa, meidän pitää ymmärtää Venäjää. Vain siksi, koska Venäjä vastustaa pahaa Amerikkaa.
Miten tällainen voi enää jatkua? Oikein hyvin. Melkoinen osa maamme vasemmistosta ei ole koskaan luopunut Amerikka-vihastaan. Vietnamin sota, Chilen vallankaappaus, Irakin sota. Kaikki tämä on kiistatta USA:n kontolla. Mutta miksi ihmeessä sen takia pitäisi ymmärtää Venäjän aggressiivista politiikkaa.
En todellakaan kannata imperialismia. En kannattanut sitä myöskään 1968, jolloin SKDL:n puheenjohtaja Ele Alenius ainoana maamme puoluejohtajana tuomitsi Tshekkoslovakian miehityksen loppuun saakka. Muut puoluejohtajat olivat hissun kissun. Aleniuksen miehekäs teko sai minut tukemaan hänen käsitystään sosialismista.
Ikävä kyllä aleniuksia ei enää ole näköpiirissä. Seitsemänkymmenluvulla melkoinen osa Suomen vasemmistosta sortui taistolaisuuteen, johon liittyi Neuvostoliiton toimien kriitikitön hyväksyminen. Tämä mustavalkoinen ajattelu tuntuu elävän vasemmistossa edelleen.

Koska USA on tuhma, pitää vastustaa myös Natoa, jossa USA on mukana. Amerikkalaisten ahneuden takia pitää ehdottomasti upottaa Guggenheim-museohanke. Bruce Oreckin mielipiteille Suomen jäykästä liike-elämästä pitää naureskella, koska hän on kapitalisti.
Venäjän nykyhallinto vainoaa vaivihkaa seksuaalisia vähemmistöjä ja tekee kaikkensa lehdistön- ja mielipiteenvapauden tukahduttamiseksi. Se levittää disinformaatiota Ukrainan tilanteesta. Asioita hämmennetään niin kauan, että saadaan Suomessakin läpi näkemys: ”ei tästä voi mitään tietää, koska kaikki osapuolet valehtelevat”.
Meillä nieltiin aika hyvin Saksan propaganda 1930-luvulla. Nykypäivän Venäjä käyttää ovelampia ujutusmenetelmiä omalle todellisuuskuvalleen. Netin kautta ryömii esiin outoja näkemyksiä, jotka kiertoteitä päätyvät maamme mediaan.
Tässä vyörytyksessä unohtuu se pieni tosiasia, että ainoastaan Venäjä on hyökännyt toisen itsenäisen eurooppalaisen valtion alueelle, liittänyt siitä osia itseensä ja on vastuussa laajamittaisesta sodankäynnistä, jossa ei siviilejä säästellä.
Tshekkoslovakian miehityksen perusteluna käytettiin muuten sitä, että CIA oli tehnyt maassa myyräntyötä ja valmistellut siellä kansannousua…
Kirjoittaja on Taalintehtaalla asuva kirjailija.