Jokainen päivä on ystävänpäivä

0

Vanhuksien ja yksinäisten ystävätoiminta on ollut Leena Närväselle keskeinen elämäntehtävä työuran jälkeen. Jäätyään 60-vuotiaana eläkkeelle hän aloitti ystäväkäynnit ensin palvelutalossa Keuruulla. Vuosituhannen taitteessa hän muutti Kuopioon, ja kävi Punaisen Ristin ystäväkurssin toistamiseen.
– Motiivi kumpuaa jo lapsuudesta Kainuussa, missä naapuria ja isovanhempia aina autettiin. Myöhemmin asuttiin Afrikassa kansan keskellä miehen työn vuoksi, mikä sekin on vaikuttanut, Närvänen taustoittaa.
Hän kokee eläkeiässä ja nykyisin yksin elävänä päässeensä toteuttamaan itseään juuri sellaisena kuin on.
– Olen sosiaalinen ihminen ja huolenpito on ollut minulle aina sydämen asia, sanoo kolmen lapsen äiti ja yhden lapsen isoäiti.
Jälkikasvu on maailmalla aina Hongkongia myöten, joten aikaa riittää myös muille. Hän vetää Kuopiossa 80 hengen ystäväpalvelun tiimiä. Lisäksi hän on monissa muissa vapaaehtoistehtävissä, kuten omaishoitajien tukihenkilönä, henkisen tuen ryhmissä ja tarvittaessa soppatykin keittäjänä.
Omia ystäviä hän on käynyt tapaamassa ja ulkoiluttamassa laitoksissa ja heidän kotonaan.
– Vanhin on ollut 99-vuotias, jonka luona ehdin käydä parin viime vuoden ajan. Monia olen saatellut jo hautaan.
Itseään Närvänen luonnehtii kanssakulkijaksi ja yksinäisyyden lievittäjäksi. Samalla itse saa kiintoisia kokemuksia ja hyvän mielen.
Hän muistuttaa myös oman jaksamisen tärkeydestä. Hän neuvoo eläköityviä aloittamaan ensin pienistä teoista, jottei auttaminen ala tuntua uudelta työltä.

Korjattu aiempaa uutista: Otsikossa ystävänpäivä pienellä alkukirjaimellaKUVATEKSTI: Kuopiolaistuneen eläkeläisen Leena Närväsen sydämen asioihin kuuluu jälkipolven lisäksi ystävätoiminta.

STT-REINO PASANEN

STT