Juurikassopua etsitään sovittelijan avulla

0
Neuvottelut sokerijuurikkaan viljelykorvauksista ovat jumissa.
Neuvottelut sokerijuurikkaan viljelykorvauksista ovat jumissa.
Neuvottelut sokerijuurikkaan viljelykorvauksista ovat jumissa.

Sokerijuurikkaan toimialasopimusta ryhdytään sorvaamaan sovittelijan avulla. Maa- ja metsätalousministeriö on nimittänyt sovittelijaksi ministeriön entisen kansliapäällikön Jarmo Vaittisen.
Teollisuuden ja viljelijöiden väliset neuvottelut eivät ole edenneet, sillä viljelijöitä edustavan sokerijuurikasvaliokunnan ja teollisuutta edustavan Sucroksen hintanäkemykset ovat etäällä toisistaan.
Ministeriön mukaan juurikkaan ostoehdoista pitäisi saada päätökset nopeasti aikaan. Jos toimialasopimusta ei synny, EU:n markkina-asetus edellyttää jäsenmaiden ryhtyvän toimenpiteisiin osapuolten etujen suojaamiseksi.
Toimialasopimus määrittää juurikkaan ostoehdot, ja sen solmivat sokeriyritys ja viljelijöiden edustajat. Viljelijät eivät pysty tekemään viljelysuunnitelmia tai siementilauksia ilman tietoa sopimuksen ehdoista. Sokeritehtaan on puolestaan varmistettava raaka-aineen saatavuus. Teollisuus sopii viljelijöiden kanssa juurikkaan toimitussopimukset sen jälkeen, kun toimialasopimus on valmis.