Kairon talvi on kylmä

0

Suomen näkökulmasta ajateltuna uskotaan helposti Egyptissä olevan aina lämmintä. Moni Egyptissä asuva ja asunut suomalainen sanoo, ettei ole koskaan palellut niin paljon kuin paleli Kairossa talvella.

Helmikuun puolenvälin jälkeen Turkin Istanbulissa ja Jordanian Ammanissa satoi reippaasti lunta. Kairossa satoi vain vettä, mutta sää oli poikkeuksellisen viileä. Yön alin lämpötila Kairossa laski muutamaan lämpöasteeseen.

Suomen talvesta tietävät egyptiläiset luulevat, että suomalaiset ovat niin tottuneita kylmään, etteivät he voi palella. Saan jatkuvasti selittää egyptiläistuttavilleni eroa Suomen ja Egyptin kylmyydessä; meillä Suomessa taloissa sisällä on lämmintä.

Kairossa lämmitysjärjestelmiä on vain uusimmissa ja moderneimmissa rakennuksissa. Ilmastointilaitteen voi säätää puhaltamaan kuumaa ilmaa, mutta koska asunnot ovat avaria, huoneet korkeita ja ikkunoita ei aina saa edes kunnolla kiinni, on kodin lämmitys ilmastointilaitteella yhtä onneton yritys kuin yrittäisi saada lämpötilaa korkeammaksi muutamalla hiustenkuivaajalla.

Etenkin tuulisella säällä huoneistojen lämpötila voi olla vain 13-15 astetta. Kylmyys tuntuu kosteuden takia vielä purevammalta.

Pieniä huoneita kuten makuuhuoneita pystyy onnistuneemmin lämmittämään sähköpatterin avulla. Valtaosa kairolaisista ei kuitenkaan käytä lämmittimiä eikä kesällä ilmastointia, koska laitteet kuluttavat paljon sähköä. Isolla osalla kairolaisista ei ole myöskään lämmintä vettä kylpyhuoneissaan.

Egyptiläiset ovat tottuneita talvikuukausien jatkuvaan palelemiseen. Egyptiläisen kuulee valittavan kylmyyttä harvoin. Ehkä mukana on myös viisautta; miksi tuhlata energiaansa miettimällä ja suremalla asiaa, jolle ei voi kuitenkaan voi mitään. Tässä asenteessa olisi monilla länsimaalaisilla paljon oppimista.

Eniten Kairossa palelevat kuitenkin kodittomat, joiden määrä on viime vuosina kasvanut. Virallisia tilastoja kodittomuudesta ei ole, mutta kodittomien määrän lisääntymisen huomaa jokainen silmät auki kulkeva kairolainen.

Omalla kotikadullani asuu jalkakäytävän vierustalla useita aikuisia; yksinäisiä miehiä, yksinäisiä vanhuksia, muutama pariskunta ja joskus lapsiperhekin.

Katulapsille on turvakoteja, mutta kodittomilla aikuisilla vaihtoehdot ovat vähissä, jos sukulaistenkaan luota ei löydy majapaikkaa. Egyptiläiselle suku ja perhe ovat käytännössä ainoa sosiaaliturva. Perhe- ja sukusiteiden katkeaminen on käytännössä katastrofi, johon ajaudutaan vain äärimmäisissä tilanteissa.

Egyptiläinen saa suvultaan anteeksi lähes kaiken muun paitsi uskonnon vaihtamisen. Kristitystä muslimiksi tai muslimista kristityksi kääntyneellä on hyvin harvoin mahdollisuus säilyttää puhevälit lapsuudenperheeseensä ja sukuunsa.

Kairon talvi oli aiemmin lyhyt, nyt kylmä jakso alkaa usein aiemmin kuin ennen ja päättyy myöhemmin. Kevät on lyhyt, yleensä kairolaiset havahtuvat siihen, että kylmän sijaan alkaakin olla jo kuuma – ja kesä, joka on aina pitkä, kuuma ja aurinkoinen.

Päivi Arvonen

Kirjoittaja on Kairossa työskentelevä teologian maisteri ja toimittaja.