Kreikka ei voi pelata loputtomiin

0

Euromaat ovat joutuneet todistamaan erikoista näytelmää, jossa syviin talousvaikeuksiin ajautunut Kreikka yrittää sanella ehtoja rahoittajilleen.

Rohkeiden vaalilupausten avulla Kreikan parlamenttivaalien voittoon noussut vasemmistolainen Syriza on vaikeassa tilanteessa. Puolue haluaa säilyttää kasvonsa kotirintaman edessä, mutta toisaalta pitää pystyssä maan horjuvaa taloutta.

Asetelma on johtanut kummalliseen tilanteeseen. Kreikalle kyllä kelpaavat tukirahat, mutta se ei ole valmis jatkamaan tiukkaa säästökuuria ja uudistuksia maan talouden elvyttämiseksi.

KREIKAN olisi vaikea selviytyä ilman Kansainvälisen valuuttarahaston, Euroopan keskuspankin ja euromaiden tukipakettia. Todennäköisesti valtaan nousseessa Syriza-puolueessa tilanne ymmärretään hyvin.

Syrizan käsiä sitovat vaalilupaukset, joissa puolue halusi vapauttaa maan raskaasta talouden uudistamisohjelmasta. Vaikka lopputuloksena olisikin kompromissi, Syriza voi oman kansan edessä kertoa taistelleensa viimeiseen saakka.

EUROMAIDEN ministerit ehtivät jo kertaalleen turhautua Kreikan ja Syrizan venkoiluun. Neuvottelut lainaohjelman jatkosta jouduttiin aiemmin tällä viikolla keskeyttämään, kun Kreikalta ei lopulta saatu mitään lupauksia uudistusten jatkamisesta.

Torstaina Kreikka jätti hakemuksen lainaohjelman jatkosta. Jatkoaikaa haetaan puolen vuoden ajaksi. Alustavien tietojen mukaan Kreikka hakee samalla muutoksia nykyisen hätälainan ehtoihin.

MIKÄÄN läpihuutojuttu ei Kreikan hakemuksen hyväksyminen suinkaan ole. Euromaiden valtiovarainministerien on määrä kokoontua tänään käsittelemään Kreikan hakemusta. Saksa ennätti jo torstaina ilmoittaa, ettei se hyväksy jatkoaikaa. Saksan sana painaa euroryhmässä paljon.

Euromaiden määrätietoinen eteneminen Kreikan lainaohjelmassa ja talousuudistuksissa on tärkeää. Vaikeuksiin ajautunut jäsenmaa ei voi loputtomiin sanella tukirahoituksensa ehtoja.

Tässä pelissä euromailla on kädessään vahvemmat kortit. Nokittamisen varaa Kreikalla ei juurikaan ole.