Kymmeniä yrityksiä huijannut mies sai lähes neljä vuotta vankeutta

0

Valheellisesti lakimiehenä esiintynyt mies sai kymmenien yritysten huijaamisesta kolme vuotta 10 kuukautta ehdotonta vankeutta Pirkanmaan käräjäoikeudessa.
Mies lähestyi talousvaikeuksiin joutuneita yrityksiä ja tarjoutui selvittämään niiden ongelmat palkkiota vastaan. Lupaukset olivat kuitenkin katteettomia, ja yrityksille koitui tuhansien eurojen menetykset.
Miehen todettiin syyllistyneen noin 80 rikokseen. Vahingot asianomistajille nousivat yhteensä noin 450 000 euroon.
Oikeuden mukaan vastaaja oli pyrkinyt saamaan yrityksiltä vielä suurempaa summaa, yhteensä lähes 900 000:ta euroa. Moni asianomistaja kertoi, että ei maksanut vaadittua summaa kokonaan.
Rikoksista noin puolet oli törkeitä petoksia, ja loput lähinnä törkeän petoksen yrityksiä ja rekisterimerkintärikoksia. Mukaan mahtuu myös törkeä kavallus ja törkeä velallisen epärehellisyys. Asianomistajia juttuvyyhdessä oli yli 40.
Tuomittu Timo Harri Kalevi Räihän tekemät rikokset ajoittuvat vuosille 2004-2014. Suuressa osassa kohteena oli Lempäälässä sijaitsevia yrityksiä.
Oikeus laski rangaistusta mitatessaan, että vankeusajan pituuden tulisi olla viisi vuotta. Vastaaja kuitenkin pyysi hyvitystä siitä, että oikeudenkäynti oli viivästynyt. Oikeus suostui tähän.

STT