Nettiraivo tarttuu

0

VILLE POHJONEN. Suomalaiset ovat rauhallista ja harkitsevaa kansaa. Emme kiihkoile samalla tavalla kuin Etelä-Euroopan ihmiset. Tunteitakin näytetään usein vain pakon edessä.
Pari poikkeusta tähän perisuomalaiseen käyttäytymiseen on. Suomalainenkin juhlii näyttävästi, kun tulee kultaa ja kunniaa urheilukilpailuissa. Etenkin jääkiekossa. Kulttuurissa vastaavaa massailmiötä ei tapahdu.

Toinen suomalaisten tuntoja nostattava asia on liikenne. En lakkaa ihmettelemästä, miten fiksut ja harkitsevat ihmiset muuttuvat auton ratin takana aivan erilaisiksi.
Meissä kaikissa tuntuu asuvan pieni tai vähän isompi poliisi, joka herkeämättä seuraa muiden tielläliikkujien virheitä. Virheistä ilmoitetaan näyttävästi äänimerkeillä tai kansainvälisillä käsimerkeillä, mikä taas aiheuttaa lisää liikenneraivoa.
Rallikuskin taidot olemme saaneet jo äidinmaidossa, joten muiden ohitukset syövät miestä ja naista. Suomalaiset ovat muutenkin erinomaisia autoilijoita, sillä 80 prosenttia pitää itseään keskitasoa parempana kuljettajana.
Nykytekniikan ja sosiaalisen median yhdistelmä on liikenteessäkin huono. Kojelautakameroilla voi kätevästi vahtia muita tielläliikkujia. Sisäinen poliisi kiittää. Nyt voi valvonnan lisäksi antaa myös rangaistuksen lataamalla videopätkän nettiin kaikkien katsottavaksi.
Toki kojelautakameroista on myös aitoa hyötyä. Niiden avulla voidaan selvittää liikenneonnettomuuksien syitä ja syyllisyyksiä. Videoiden katselu kuuluu kuitenkin ihan oikealle poliisille tai tuomioistuimelle.

Uusin ja pelottavin ilmiö on nettiraivo. Netin keskusteluryhmät ja sosiaalisen median kanavat herättävät meissä aivan samanlaisen tunnekuohun kuin liikenne. Yhteisöllisyys vielä lisää nettiraivon voimaa.
Netissä riehuminen on vähintään yhtä vaarallista kuin liikenteessä riehuminen. Liikenneraivo aiheuttaa vaaraa itselle ja muulle liikenteelle. Kyse on kuitenkin yleensä hetkellisestä ja vain yhteen paikkaan kohdistuvasta häiriöstä.
Nettiraivon vaikutukset ulottuvat kauemmaksi, ja ne ovat pitkäaikaisempia. Kerran nettiin syötetty viesti säilyy siellä helposti loputtomiin.
Tämä tuntuu monelta innokkaalta somettajalta unohtuvan. Kun tuttu, puolituttu tai jopa täysin vieras henkilö lataa puhuttavan tarinan, sitä lähdetään innokkaasti jakamaan ja ottamaan reippaasti kantaa viestissä väitettyjen seikkojen perusteella.
Keskustelu leviää yhtä nopeasti kuin keskisormi heilahtaa autokuskilta. Tasaisesti paisuva viestiketju provosoi uusia, entistä kiihkeämpiä kannanottoja. Ennen kuin huomataankaan, some-liike syyttää yksittäisiä ihmisiä voimakkailla sanakäänteillä ja antaa samalla tuomion julkisena ja ikuisena nöyryytyksenä. Ilman että asianomaisilla henkilöillä on mitään mahdollisuuksia kertoa omaa näkemystä tapahtumien kulusta.
Netissä yksittäisten ihmisten liikkeelle panemissa viesteissä ei välttämättä kerrota kaikkia olennaisia tietoja. Niissä usein vääristellään asioita tai tavoitellaan vahvasti omaa etua.
Ennen kuin klikkaa, kannattaa muistaa, että nettikeskustelussa voi helposti loukata toisten ihmisten yksityisyyden suojaa tai kunniaa. Poliisille satelee yhä enemmän tutkintapyyntöjä ja rikosepäilyjä netti- ja some-keskusteluista.
Vapaa keskustelu on hyvä asia. Vapaa oikeus loukata toisia ihmisiä ei sitä ole.

Kirjoittaja on Salon Seudun Sanomien päätoimittaja.