Ranuan karhuherra Palle-Jooseppi pääsi haistelemaan kevättuulia

0

Ranuan eläinpuiston vanha karhuherra Palle-Jooseppi pääsi perjantaiaamuna haistelemaan kevättuulia, kun pesäluukku aukaistiin. 28-vuotias ruskeakarhu on tunnetusti eläinpuiston karhuista se, joka herää ensimmäisenä talviuniltaan.
– Palle-pappa on erikoistunut ovien kolisteluun. Sen kuulee melkein koko puisto, kun herra on sitä mieltä, että nyt olisi ulospääsyn aika, kertoo eläintenhoitaja Miia Varanka.
Palle tuli heti pesäluukun avaamisen jälkeen ulos. Hangessa odotti kiva yllätys, sillä metsästysseura oli lahjoittanut karhulle hirven pään.
– Palle bongasi pään aika äkkiä ja alkoi syödä. Vähitellen lisäämme Pallen ruokavalioon omenaa, porkkanaa ja leipää. Pikkuhiljaa lisätään lihan ja kalan määrää.
Varangan mukaan Palle painoi syksyllä muhkeimmillaan lähes 350 kiloa, mutta karhut menettävät noin neljänneksen elopainostaan talviunen aikana.
Ranuan eläinpuiston neidot Malla ja sen vuoden ikäinen pentu Jemma jatkavat vielä talviuntaan omissa pesissään. Tytöt menivät talviunille pari viikkoa myöhemmin kuin Palle.
Palle on Jemman isoisä.
Karhut ovat heränneet talviuniltaan tällä viikolla myös Ähtärin eläinpuistossa. Korkeasaaren karhut virkosivat talviuniltaan jo viime viikolla.

STT