Salolaisbussi selvisi ”tiestä helvettiin” Afrikassa

0

Pikavuoro Afrikkaan

 

Kenian pääkaupungista Nairobista pohjoiseen Etiopian rajalle johtavan tien viimeiset 500 kilometriä on perinteisesti tunnettu Afrikassa matkustavien piireissä nimellä ”road to hell”, eli tie helvettiin.

Nimitykseen on useita syitä, mutta tärkein niistä lienee tien legendaarisen huono kunto. Alue on hyvin autiota ja harvaanasuttua, ja lisäksi siellä asuvat paimentolaisheimot ovat selvitelleet välejään myös asein. Viimeisimmät vakavammat, kuolonuhreja vaatineet selkkaukset alueella sattuivat vuonna 2013.

Tälle tielle suuntasi torstaina 5.2. suomalainen 27 vuotta vanha linja-auto, auto joka on taittanut kahden viimeisen kuukauden aikana matkaa Afrikassa jo lähes 10 000 kilometriä Etelä-Afrikan Kapkaupungista aina Keniaan asti. Kyseessä on salolaisen Jari Laineen ohjastama Pikavuoro maapallon ympäri.

Tie helvettiin ei ollutkaan loppujen lopuksi niin paha kuin pikavuoron porukka etukäteen pelkäsi.

Näin kertaa reissun tunnelmia Tomi Tölli Rantapallon Havaintoja-blogissaan:

– Tietyöt olivat kuitenkin kesken ja jouduimme ajoittain vanhalle tielle, joka oli eilisen kaltaista sorapintaa ja melkoista rynkytystä. Kiertoteitä oli kuitenkin vain pari ja niiden pituudet eivät ylittäneet kymmentä kilometriä. Lopullisesti asfalttipinta loppui noin 60 kilometriä ennen rajaa. Meitä oli peloteltu viimeisillä rajaa edeltävillä kilometreillä, mutta ne eivät lopulta osoittautuneet juuri sen pahemmiksi kuin nuo lukuisat tietöitä kiertävät tiet. Epätasaista sorapintaa ja ajoittaisia hiekkaisempia osuuksia. Oli hyvin kuivaa ja kaikki auton sisäpinnatkin alkoivat olla tasaisen punertavan pölykerroksen peitossa. Toisaalta tämä oli hyväkin asia. Voin kuvitella, että sateella punainen maaperä muuttuu sellaiseksi liejuksi, jota ei juuri minkäänlaisella ajopelillä kuljeta.Matka siis eteni joutuisammin kuin kuvittelimme. Pahin pätkä tiellä helvettiin oli loppujen lopuksi muutamat kymmenet Marasbitia edeltävät kilometrit perjantaina. Selvisimme siten Etiopian rajalle hyvissä ajoin, jo kolmen jälkeen.

”Helvetintielle” bussi miehistöineen ei suunnannut vain siksi, että tie oli siellä. Valitettavasti vaihtoehtoisia reittejä Afrikan halki etelä-pohjois-suunnassa ei oikein ole. Käytännössä kyseinen reitti on ainut varteenotettava sellainen.

Ryhmän tarkoituksena on ajaa bussi Afrikan halki Egyptin Aleksandriaan, laivata se edelleen Eurooppaan, ja jatkaa maanteitse vanhan mantereen halki takaisin tuttuun ja turvalliseen Suomeen. Vappua on tarkoitus juhlia kotimaassa.