Terrorismi tuli taas lähemmäksi

0

Viikonlopun iskut Kööpenhaminassa osoittavat, että Pariisin terrori-isku ei jäänyt yksittäiseksi hyökkäykseksi vapaata sanaa ja yhteiskuntaa vastaan.

Samalla terrori tuli yhden askeleen lähemmäksi. Kööpenhaminassa tehdyt iskut olisivat voineet tapahtua myös täällä, vaikka Suomi jatkossakaan ei ole terrorin pääkohde.

Pariisissa ja Kööpenhaminassa iskujen tekijöinä olivat kotimaassa radikalisoituneet miehet eivätkä muualta tulleet iskuryhmät. Uhkatekijöinä voidaan Suomessa pitää muun muassa Isiksen riveihin lähteneitä taistelijoita.

TANSKA ja koko Eurooppa reagoivat uusiin terrori-iskuihin juuri niin kuin vapaan yhteiskunnan pitääkin. Terrorille ja väkivallalle ei saa antaa periksi, vaan sananvapauden ja vähemmistöjen oikeuksista on pidettävä tiukasti kiinni.

Terrori-iskut ovat järkyttäviä, mutta ne eivät saa johtaa yhteiskunnan toimintojen lamaantumiseen tai ovien sulkemiseen.

PARAS tapa näyttää vapaan yhteiskunnan vahvuus on jatkaa arkea aivan samalla tavalla kuin ennen iskuja. Niin kipeiltä ja traagisilta kuin iskut tuntuvatkin.

Juuri näin tehtiin Norjassa Utöyan joukkomurhan jälkeen. Samalla tavalla toimittiin Pariisissa lehden toimitukseen tehdyn terrori-iskun jälkeen. Täsmälleen samalla linjalla aiotaan jatkaa myös Tanskassa.

Määrätietoinen eteneminen avoimella linjalla on paras viesti yhteiskunnan vahvuudesta. Se syö kasvupohjaa uusilta terroriteoilta.

VARAUTUMINEN terrori-iskuihin on silti viisasta. Poliisilla pitää olla riittävästi resursseja ja keinoja terroriuhan torjumiseen.

Mitenkään helppo tehtävä ei ole. Pariisin ja Kööpenhaminan iskuja yhdistää se, että hyökkäysten tekijät olivat jo poliisin tarkkailussa. Siitä huolimatta iskut tapahtuivat.

Tämä osoittaa, miten vaikeaa terroritekojen torjuminen on. Samalla on kuitenkin syytä muistaa, että Euroopassa on pystytty torjumaan monia vakavia terrori-iskuja.

Tehokas tiedustelu, viranomaisten hyvä yhteistyö ja erityisesti kansainvälinen avoin ja nopea tietojen vaihto auttavat torjumaan uusia terrori-iskuja.

Tuhannet ihmiset kokoontuivat kynttilöineen Kööpenhaminan terrori-iskussa surmattujen uhrien muistotilaisuuteen.