Työttömyys ei hellitä

0

Salon ja koko seudun työllisyystilanne näyttää edelleen vaikealta. Tammikuu ei tuonut valoa viime vuoden loppupuolen synkkiin tilastoihin. Työttömyys on heikentynyt lähes kaikissa Salon seudun kunnissa viime vuoden vastaavista luvuista.

Vain Kemiönsaarella työllisyystilanne on helpottunut. Kunnan työttömyysaste oli kuun vaihteessa 10,2 prosenttia, kun se vielä vuosi sitten oli 11,3 prosenttia.

PAHIN tilanne on edelleen Salossa. Työtä vailla oli tammikuun lopussa 16,7 prosenttia työvoimasta. Vuotta aiemmin työttömyysaste oli 16,4 prosenttia. Viime joulukuussa työttömyys kipusi uuteen ennätykseen eli 17,4 prosenttiin. Siitä toki tultiin alas, mutta se selittyy normaalilla kausivaihtelulla.

Mielenkiintoista Salon luvuissa on työttömien määrä. Työtä vailla oli tammikuussa 4 184 henkilöä, mikä on täsmälleen sama määrä kuin vuotta aiemmin. Silti työttömyysaste on korkeampi, mikä taas selittyy poismuutolla ja työvoiman vähenemisellä.

SALON seutukunnan, johon kuuluu Salon lisäksi Somero, työttömyysaste on 16,2. Luku on Varsinais-Suomen seutukuntien korkein.

Somerolla työttömyysaste oli tammikuussa 13 prosenttia, joka on 0,7 prosenttiyksikköä korkeampi kuin vastaavaan aikaan viime vuonna.

Salon seudun alhaisin työttömyysaste oli edelleen Paimiossa, 8,4 prosenttia. Työttömyys kuitenkin kasvoi selvästi myös Paimiossa. Huonompaan suuntaan mentiin myös Koskella, Sauvossa ja Marttilassa.

LAIHA lohtu tilastoissa on Salon seutukunnan työttömyyden hitaampi kasvu kuin muualla maakunnassa. Työttömyystilanne on silti pahin, vaikka kasvuvauhti olikin muita seutukuntia hitaampi.

Salon tilannetta ei helpota sekään, että Turku otti taas kärkipaikan työttömyystilaston kärjessä. Turussa työttömyysaste oli tammikuun lopussa 16,9 prosenttia. Joulukuussa Salo otti kärkipaikan, joka normaalisti kuuluu maakuntakeskukselle.

Uusia työpaikkoja tarvitaan kipeästi. Erityisen vaikeaa on pitkäaikaistyöttömillä, joita Salon seutukunnassa on jo 1 481. Viime vuodesta pitkäaikaistyöttömien määrä kasvoi 9,2 prosenttia. Jos vertailukohdaksi otetaan vuosi 2008, on pitkäaikaistyöttömien määrä noussut lähes 260 prosenttia.

Heikko kysyntä kotimarkkinoilla ja viennissä ovat lisänneet työttömyyttä lähes kaikilla toimialoilla. Salossa uusi ohitustie tarjoaa työtä muun muassa maanrakennukseen sekä viemäri- vesijohtoverkkoon liittyvissä urakoissa.