Urheilu tarvitsee oman A-Studionsa

0

Yleisradion pitää tuntea ja tiedostaa vastuunsa elintärkeänä osana suomalaista urheilukulttuuria. Siksi ehdotan, että Yle aloittaisi televisiossa jokaviikkoisen urheilun keskusteluohjelman – urheilun A-Studion.

Tällä hetkellä Ylen urheiluohjelmien studiot ovat täynnä kevyttä jutustelua. Studiovieraat ovat pääsääntöisesti kohtuullisen mielenkiintoisia, mutta aivan liian varovaisia. Toimittajat ja studiovieraatkin tekevät kaikkensa, jotta kenellekään ei tulisi paha mieli.

Johdattelevia kysymyksiä esittävät toimittajat istuvat rennossa takakenossa ja katsovat pää kenossa paskanjäykkänä istuvaa vierasta, joka mutisee itsestäänselvyyksiä naama täynnä puuteria.

Silloin harvoin kun aiheesta on raapaistu pinta puhki ja ollaan pääsemässä ytimeen, niin taustalle pärähtää Benny Hill -musiikki ja katsotaan MM-kisojen top 5 -mokat. Tai sitten katsotaan arkistonauhoista, kuinka hassulta se näyttikään, kun 108 vuotta sitten lykittiin puusuksilla samoissa maisemissa kuin nyt.

Ymmärrän sen, että esimerkiksi hiihdon MM-kisalähetyksissä pitää olla jokaiselle jotakin. Pitää olla juttuja suksen pohjakuvioinnista ja ylämäen laskuasennosta sekä kisamakkaran hinnasta ja maastoon leiriytyvistä humalaisista norskeista. Usealle MM-kisat on ainoa kerta vuodessa, kun telkkarista katsotaan lumilajeja.

Juuri sen takia urheilun vaativat suurkuluttajat tarvitsisivat oman A-Studionsa.

Urheilun A-Studiossa ei hassutella eikä järjestetä katsojakilpailuja. Eivätkä toimittajat kävisi myöskään kokeilemassa tankotanssia tai slopestylea.

Urheilun A-Studiossa olisi kolme tuolia ja pöytä, jonka ympärillä puhuttaisiin vain ja ainoastaan huippu-urheilusta. Ei liikunnasta, vaan huippu-urheilusta. Suomalaisten on korkea aika erottaa nämä kaksi asiaa toisistaan.

Urheilun A-Studion vieraat olisivat intohimoisia asiantuntijoita, joilla on rohkeutta ja kompetenssia ottaa kipeisiinkin asioihin kantaa ja ennen kaikkea esittää vaihtoehtoisia perusteltuja näkemyksiä. Mielummin suurelle yleisölle tuntematon asiantuntija kuin parhaat päivänsä nähnyt eltaantunut kommenttiautomaatti, joka ottaa jokaisen tavun henkilökohtaisesti eikä osaa erottaa asiaa ihmisestä.

Toimittajien pitää olla sopivasti hyökkääviä, mutta riittävästi haasteltaville tilaa antavia ammattilaisia.

Kiire ei saa olla. Tunnin mittaisessa lähetyksessä käsiteltäisiin korkeintaan kaksi asiaa kerrallaan.

Ylen on turha mennä ohjelmapaikkapulan taakse niin kauan kun ohjelmistoon kuuluu alamäkiluistelun MM-sarja. Ja kun Yle luopuu jalkapallon Mestarien liigasta, tiistai-illoille aukeaa urheilun A-Studiolle sopiva ohjelmapaikka.

Ja jos Ylellä oli resursseja perustaa 13 hengen toimitus tekemään noin miljoonalle suomalaisnuorelle suunnattua Kioski-ohjelmaa, on sillä resursseja perustaa kolmihenkinen toimitus tekemään noin kahdelle miljoonalle suomalaiselle urheiluihmiselle suunnattua urheilun A-Studiota.

Aiheita suomalaisessa huippu-urheilusta riittää – niistä ei ole vaan ikinä keskusteltu kunnolla.