Vaginamonologeja

0

Turussa järjestettiin ystävänpäivänä jo kuudetta kertaa suuren suosion saavuttanut hyväntekeväisyystapahtuma V-Day, Vaginamonologeja, kun turkulaiset ammattiteatterit yhdistivät jälleen voimansa. Tapahtumaa emännöi tänä vuonna Åbo Svenska Teater, ja Linnateatteri ja Turun Kaupunginteatteri olivat mukana järjestämässä tapahtumaa.

Lavalle nousi kaksitoista karismaattista naista, niin näyttelijöitä kuin tunnettuja naishenkilöitäkin, lukemaan Eve Enslerin Vaginamonologeja. Tämän vuoden lukijoita olivat mm. Anu Sinisalo, Kike Elomaa, Barbro Schaumann, Leena Takala ja Irmeli Haapanen.

Eve Ensler on amerikkalainen näytelmäkirjailija ja feministi, joka tunnetaan erityisesti The Vagina Monologues -näytelmästään (1996). Sitä esitettiin New Yorkin Broadwaylla useita vuosia putkeen, ja Suomessa se sai kantaesityksensä vuonna 2001. Sen suosiosta kertoo se, että sitä on käännetty jo yli 50 kielelle ja esitetty yli 140 maassa.

Vaginamonologeja perustuu yli 200 naisen haastatteluihin, joissa eri-ikäiset naiset kertovat seksuaalisista kokemuksistaan, unelmistaan, parisuhteistaan ja synnytyskokemuksistaan. Se on naisen matka syntymästä vanhuuteen. Jokaisella on oman vaginansa tarina.

V-Day tapahtuman tunnelma on aina ainutkertainen, koska esitystä ei harjoitella kertaakaan. Se antaa mahdollisuuden esiintyjälle ja katsojalle kohdata toisensa aivan erityisellä tavalla. Tunnelma on suorastaan intiimi ja pysäyttävä. Koskettavat ja humoristiset tekstit luovat vahvan siteen esittäjän ja yleisön välille.

Nyt jo perinteeksi muodostunut lämminhenkinen tapahtuma on mielestäni oiva tapa viettää ystävänpäivää ja ilahduttaa läheistä. Tämän vuoden esityksen tuotto menee Turun ensi- ja turvakodille.

Tässä olisikin erinomainen esimerkki myös Salon teattereille yhdistää voimansa ja aloittaa uusi jokavuotinen ystävänpäivän perinne.

Salo on aktiivinen teatterikaupunki, jossa on runsas teatteritarjonta ja monta eri kulttuuritoimijaa. Mahdollisia järjestäjätahoja olisi siis jo olemassa ja uskon, että tilaus vastaavanlaiselle tapahtumalle olisi taattu.

Mielestäni olisi myös hienoa yhdistää saman kaupungin tekijöitä ja kokijoita tavalla, jota tavallinen teatterin tekeminen ei aina mahdollista. Hyviä avustuskohteita naisten kohtaaman väkivallan ja syrjinnän vastaiseen työhön varmasti löytyy täältäkin. Ja hyvä poikii useimmiten lisää hyvää.

Tässä haaste ensi vuoteen. Pallo on nyt heitetty. Pistetään hyvä kiertämään ja yhdistetään voimat hyväntekeväisyyden merkeissä. Tulen mielelläni ensi vuonna Saloon tapahtuman kokijaksi. Tai vaikka tekijäksikin.

Pauliina Salonius

Kirjoittaja on teatterinohjaaja.