Arjen tragikomiikkaa

0

PÄIVI ARVONEN. Seurasin Kairon kotini parvekkeelta draamaa, joka olisi sopinut kohtaukseksi brittikoomikko Rowan Atkinsonin käsikirjoittamaan ja tähdittämään Mr. Bean äärimmäinen katastrofielokuvaan.
Havahduin työpöytäni äärellä poikkeuksellisen voimakkaisiin ja pitkäkestoisiin hälytysajoneuvon ääniin, joihin Kairossa tottuu kuin seinäkellon lyönteihin. Kotikadullani oli kolme isoa paloautoa ja tusina palomiehiä juoksenteli autojen lomassa. Savua tai tulta ei näkynyt, mutta paloautoja saapui lisää ja palomiesten juoksuvauhdista päätelleen tilanne oli vakava.
Palomiesten työtä haittasi suuresti se, että paloautojen letkut olivat niin huonossa kunnossa, että niistä saatiin vettä lähinnä lainehtimaan kadulle ja tukkimaan viemärit. Avuliaat ohikulkijat yrittävät auttaa seisomalla letkujen reikien päällä ja tuomalla paikalle jätesäkkejä, joita yritettiin sitoa letkujen vuotokohtien ympärille.
Laskin paikalla käyneen yhteensä 15 isoa paloautoa, joista vain muutamasta saatiin vettä sisälle rakennukseen.

Huoltotoimenpiteet ovat Egyptissä ja egyptiläisille yleisesti vieras ajatus. Mikä tahansa asia korjataan vasta kun se lakkaa lopullisesti toimimasta. Tämä pätee todennäköisesti kaikkeen muuhun paitsi kansallisen lentoyhtiön koneisiin, joille ei tilastollisesti satu enempää onnettomuuksia kuin lentoliikenteessä keskimäärin.
Palomiesten epätoivoista uurastusta katsoessani mietin, pitäisikö lähteä evakkoon jo pelkästään tulipalosta mahdollisesti aiheutuvien todennäköisesti myrkyllisten tai ainakin epäterveellisten kaasujen takia. Palomiehet ja paikalla olleet kymmenet poliisit eivät tehneet mitään evakuoidakseen tulipalorakennuksen asukkaita, joista moni seurasi tilannetta uteliaana parvekkeeltaan.
Ambulansseja paikalla oli kaksi, ja ambulanssimiehet kantoivat rakennuksesta ulos yhden ruumiin.
Tapahtuma sai minut jälleen kerran miettimään, miten mahdotonta Kairossa ja Egyptissä – tai monessa muussakaan maailmankolkassa – olisi asua, jos olisi kovin turvallisuushakuinen ihminen.
Egyptissä on luotettava egyptiläisten tavoin siihen, että kaikki on ”Korkeimman kädessä”.

Omaan turvallisuuteensa pystyy ainakin teoriassa jonkin verran vaikuttamaan esimerkiksi pyrkimällä pitämään kotinsa sähkölaitteet hyvässä kunnossa ja huollattamalla autonsa säännöllisesti merkkihuollossa.
Tulipalo on kerran uhannut myös omaa kotiani. Asunnon ulko-oven vieressä käytävässä oleva sähkökaappi sylki mustaa savua, joka saatiin tukahdutettua vaahtosammuttimella. Pistokkeisiin kytkettyinä olleiden sähkölaitteiden virtajohdot vaurioituivat, mutta sulakkeet eivät kuitenkaan palaneet.
Kerran olen havahtunut suihkussa siihen, että veden mukana hanasta tuli myös sähköä. ”Ahaa, ilmeisesti ne piuhat kuuluisi sittenkin laittaa toisin päin”, totesi vedenlämmittimen korjannut sähkömies kuultuaan tapahtuneesta.
Oikeastaan on valtava ihme, että Egyptissä näkee ja kokee hyvin vähän onnettomuuksia ja vaaratilanteita.

Kirjoittaja on Kairossa työskentelevä teologian maisteri ja toimittaja.