Borgin paketissa kovia lääkkeitä

0

Ruotsin entisen valtiovarainministerin Anders Borgin ja Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen johtajan Juhana Vartiaisen raportti Suomen talouden kohentamisesta on valmistunut.
Pääministeri Alexander Stubb (kok.) tilasi raportin naapurimaan sisarpuoluetta edustavalta Borgilta ja Vartiaiselta, johon vielä työtä tilattaessa liitettiin demarileima. Sittemmin Vartiainen lähti kokoomuksen ehdokkaaksi. Talousraportin tekijöillä on siis oikeistolainen tausta kuten työn tilanneella pääministeri Stubbilla.
Tärkeämpää kuin tekijöiden tausta on se, minkälaisiin tuloksiin raportissa päädytään.

RAPORTTI sisältää kovia toimenpide-ehdotuksia kuten siltä osattiin odottaakin. Raportin laatijat ovat huolissaan Suomen tilanteesta.
Jo aiemmin lehtihaastattelussa Borg ihmetteli, miten paljon Suomi on menettänyt kilpailukykyään. Hän arvioi, että kustannustaso tärkeimpiin kilpailijamaihin verrattuna on 15-20 prosenttia liian korkea.

PALKKAMALTTI, vuorotteluvapaasta luopuminen ja työperäisen maahanmuuton vapauttaminen ovat raportin keskeisiä keinoja Suomen talouden kääntämiseksi kasvuun.
Kilpailukyky palautuu raportin tekijöiden mukaan palkkamaltilla. Sen toteuttaminen vaatii palkkamuodostuksen periaatteiden ja menettelytapojen uudistamista. Hallituksen pitää patistaa työmarkkinaosapuolet sopimaan kilpailukykyä tukevasta palkkamallista.
Borg ja Vartiainen parantaisivat työn tarjontaa myös lakkauttamalla työttömyysputken vuoden 1965 jälkeen syntyneiltä.

TYÖMARKKINAJÄRJESTÖT eivät heti tuoreeltaan tyrmänneet raportin ehdotuksia. Olisi kuitenkin väärin tulkita viestiä niin, että raportissa esitetyt toimenpiteet on helppo toteuttaa.
Pelkästään veroja korottamalla ja menoja leikkaamalla ei anneta tukevaa pohjaa talouskasvulle. Tarvitaan myös rakenteellisia uudistuksia.
Niiden toteuttamista helpottanee se, että ainakin tietoisuus Suomen talouden tilanteesta on nyt hyvä. Aikaa ei ole hukattavaksi. Kilpailukyvyn takaisin kurominen vaatii 5-10 vuotta, vaikka tarvittavat ratkaisut tehtäisiin heti.