Earth Hour kutsuu maailman suurimmalle kynttiläillalliselle

0
kasvisruoka
Kasvisruoka on teemana tämän vuoden Earth Hour -tapahtumassa.

WWF:n Earth Hour sammuttaa jälleen turhat valot ympäri maailman lauantaina 28. maaliskuuta kello 20.30–21.30. Maailman suurinta ilmastotapahtumaa vietetään Suomessa tänä vuonna teemalla maailman suurin kynttiläillallinen. Ruoka aiheuttaa viidenneksen hiilidioksidipäästöistä, mutta ilmastovaikutuksia voi vähentää merkittävästi kasvispainotteisella ruokavaliolla.
Ruoka muodostaa noin 20 prosenttia ihmisen aiheuttamista hiilidioksidipäästöistä – saman verran kuin liikenne. Ruuan ympäristövaikutuksia on kuitenkin helppo pienentää esimerkiksi korvaamalla osa lihasta kasviksilla tai kestävästi kalastetulla kalalla.
Eläinperäiset raaka-aineet kuluttavat vesivaroja ja tuottavaa maatalousmaata sekä aiheuttavat ilmastovaikutuksia useimmiten vähintään kaksinkertaisesti verrattuna kasvisperäisiin raaka-aineisiin. Hampurilaisaterian tuotantoon tarvitaan peltopinta-alaa lähes kahdeksan kertaa yhtä paljon kuin spagetti ja tomaattikastike -annoksen tuottamiseen.
Illallisteema näkyy tänä vuonna Earth Houriin osallistuvien kaupunkien ja muiden tahojen järjestämissä tapahtumissa. Helsingissä apulaiskaupunginjohtaja Pekka Sauri tarjoaa piknikin onnekkaille arvonnan voittajille Olympiastadionin tornissa. Tampereella ja Lahdessa tarjoillaan asukkaille Earth Hour -tunnin aikana kasviskeittoa ulkosalla.
Earth Hour -verkkosivuston kartasta voi etsiä oman lähialueen Earth Hour -tapahtumia sekä ilmoittaa itsensä tai oman tapahtumansa mukaan. Sivustolta löytyy oppaita kouluille ja yrityksille sekä muita vinkkejä Earth Hourin viettoon, ja siellä julkaistaan myös villiyrttikokki Sami Tallbergin ilmastoystävällisiä reseptejä.