Eduskunnan arvostus kärsi kolauksen

0

Eduskunnan vaalilomille lähtö tapahtui vähintään sekavissa tunnelmissa. Lopputulos jätti äänestäjälle kuvan, joka ei vahvista eduskunnalle kuuluvaa arvostusta.

Tällä kertaa kysymys ei ollut perinteisestä opposition ja hallituksen välisestä taistelusta. Hallituksen sisäiset jännitteet ja ristiriidat nousivat eduskunnan viimeisissä kokoontumisissa näkyvästi esille. Vaaleihin valmistautuvat kansanedustajat eivät edes yrittäneet peittää ongelmia.

OPINTOTUEN rajaamista koskeva hallituksen esitys kaatui historiallisin lukemin 185-1. Esityksessä oli määrä rajoittaa opintotuen saamista toiseen samantasoiseen tutkintoon.

Ainoastaan kokoomuksen Kimmo Sasi äänesti hallituksen esityksen puolesta. Kaikki muut hallituspuolueiden kansanedustajat äänestivät esitystä vastaan. Todella harvinaista on, että jopa hallituspuolueiden ministerit äänestivät hallituksen esitystä vastaan.

SAMALLA tavalla eduskunta kaatoi äänestyksessä toisen asteen koulutusta koskevat lähes 200 miljoonan euron säästöt. Hallituspuolueista kokoomus ja kristillisdemokraatit äänestivät säästölain puolesta. Demarien enemmistö äänesti vastaan ja RKP tyhjää.

Myös tämä äänestysratkaisu kertoo hallituksen rivien pahasta rakoilusta.

Eduskunnan viime päiviin liittyy myös kansanedustaja Kari Rajamäen (sd.) tempaus, joka koski ilman oleskelulupaa Suomessa olevien terveydenhuollon järjestämistä. Rajamäen jarrutuksen vuoksi koko hanke raukesi.

VAALILOMALLE lähtenyt eduskunta ei ansaitse kovin korkeaa arvosanaa viime päivien toiminnasta. Nyt nähdyt tapahtumat eivät vahvista eduskunnan arvovaltaa ja käsitystä kansanedustajien vakaasta ja arvokkaasta käyttäytymisestä. Pahimmillaan tempaukset voivat jopa vähentää kansalaisten äänestysintoa.

Ongelmien taustalla vaikuttavat entistä vahvemmin päähallituspuolueiden kokoomuksen ja demarien ongelmat. Näyttää siltä, että seuraavaa sinipunahallitusta tuskin kovin nopeasti muodostetaan. Sen verran viileät puolueiden väliset suhteet tuntuvat nyt olevan.