Euroopan turvallisuustilanne on muuttunut

0

Turvallisuus on noussut Euroopan asialistan kärkeen lähes kaikissa keskusteluissa. Se vahvistaa viestiä siitä, että turvallisuuspoliittinen tilanne on Euroopassa nopeasti muuttunut Venäjän vuoksi.
Suomessa vieraili viikon aikana useita ulkomaisia vaikuttajia. Turvallisuus oli vahvasti mukana Naton pääsihteerin Jens Stoltenbergin, EU:n ulkopolitiikan korkean edustajan Federica Mogherinin ja Ruotsin kuninkaan Kaarle Kustaan kanssa käydyissä keskusteluissa.

EUROOPAN mahdollisuudet Ukrainan sodan lopettamiseen ovat vähäiset. EU:n ulkoministeri Federica Mogherini muistutti, ettei Ukrainaan voi lähettää rauhanturvaajia. EU ei lähetä sotilaita ilman Yhdistyneiden kansakuntien mandaattia.
Sitä ei kannata edes hakea, koska Venäjä pystyy turvallisuusneuvoston jäsenenä estämään YK:n rauhanturvaoperaation Ukrainassa.
Myöskään Nato ei ole ainakaan toistaiseksi lähettänyt joukkoja Ukrainaan. Pääsihteeri Jens Stoltenberg kertoi, että päätös aseellisen avun antamisesta kuuluu jäsenmaille. Asia ei ole ollut Naton asialistalla.

UKRAINAN kriisillä on ollut vaikutuksia niin Euroopassa, Natossa kuin Suomessakin. Venäjän tunkeutuminen Ukrainaan on tuomittu laajasti.
EU:n onnistumisena Mogherini piti diplomatian ja pakotteiden yhdistämistä. EU:n jäsenmaiden rivit ovat pitäneet, vaikka Venäjä yrittää niitä hajottaa.
Natossa Venäjän toiminta on aiheuttanut valmiuden nostamista lähinnä Baltiassa. Pääsihteeri Stoltenberg ei kuitenkaan nähnyt, että Venäjästä olisi välitöntä uhkaa Baltian maille.

KRIISIN vaikutukset tuntuvat myös Suomessa. On valheellista kuvitella, että Suomen turvallisuuspoliittinen ympäristö olisi säilynyt ennallaan. Välitöntä sotilaallista uhkaa Suomeen ei kohdistu, mutta turvallisuustilanne Suomen lähiympäristössä on aivan erilainen kuin vielä kymmenen vuotta sitten.
Tähän tilanteeseen Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyön vahvistaminen sopii hyvin. Se nousi pääaiheeksi Ruotsin kuningasparin vierailussa. Yhteistyön tiivistäminen nähdään myös Ruotsissa tärkeänä. Kuten kuningas Kaarle Kustaa totesi, nyt on sovittu vasta puolustusyhteistyön alusta.