Inhimillisyys muistettava Kela-kyydeissä

0

Kelan tukemissa taksikyydeissä otettiin pari vuotta sitten käyttöön uusi tilausjärjestelmä. Sen myötä Kela-kyydit pitää tilata alueellisten välityskeskusten kautta sen sijaan, että asiakas tilaisi suoraan oman taksin.

Salon Seudun Sanomien tekemä kysely paljasti, että nykyjärjestelmään liittyy monia ongelmia. Kela-taksien asiakkaat kertoivat kokemuksista, joista inhimillisyys oli kaukana.

SÄÄSTÖJEN takia tehdyt kyytien yhdistelyt ovat johtaneet ajoittain siihen, että asiakkaiden taksimatkat ovat pidentyneet odottamisen ja kiertelyn takia kestämättömän pitkiksi. Jo Kelan hyväksymä tunnin odotusaika on raskas kokemus esimerkiksi huonokuntoiselle vanhukselle, mutta odotusajat ovat venyneet jopa tuonkin yli.

Kyytien yhdistely saisi Kelan sääntöjen mukaan korkeintaan kaksinkertaistaa taksimatkan keston. Asiakkaiden kertomukset osoittivat, että myös tätä sääntöä rikotaan käytännössä.

HOITOHENKILÖKUNTA voi kirjoittaa todistuksen, joka antaa potilaalle oikeuden matkustaa Kela-taksissa yksin terveydentilan sitä vaatiessa. Tämä mahdollisuus tunnetaan hoitohenkilökunnan piirissä kuitenkin valitettavan huonosti.

Kyytien yhdistely on johtanut leikkauksesta toipuvien potilaiden kohdalla kestämättömiin tilanteisiin, kun kovista kivuista kärsivän asiakkaan kotimatka on venynyt ja venynyt. Pitää myös muistaa, että leikkauspotilaat kotiutetaan sairaaloista nykyään hyvinkin nopeasti.

KELA tiedotti jokin aika sitten, että kyytien yhdistelyllä saatiin viime vuonna noin kymmenen miljoonan euron säästöt. Säästöjä etsiessä inhimillisyyttä ei saa kuitenkaan unohtaa, kuten nyt tuntuu välillä käyneen. Pääosa Kelan tukemista kyydeistä sujuu varmasti hyvin, mutta myös isoja ongelmia on paljon.

Kyytien välitysjärjestelmää pitää hioa, sillä ihmisarvoinen kyyti sairaalaan tai sieltä pois on jokaisen ihmisen perusoikeus. Tätä vaatimusta korostaa entisestään se, että vuoden alussa voimaan tullut lainmuutos teki oman taksin tilaamisen entistä vaikeammaksi.

Kun omavastuu yhteen suuntaan on 32 euroa eikä suoraan tilattu taksi kerrytä matkojen vuosittaista maksukattoa, ei monella ole enää varaa mennä sairaalan suoraan tilatulla tutulla taksilla.