Jyväskylän henkilörekisteririkoksesta tuomio iltapäivällä

0

Keski-Suomen käräjäoikeus antaa iltapäivällä tuomion asiassa, joka liittyy Jyväskylän taannoiseen kirjastopuukotukseen. Syytteen mukaan nuori mies ylläpiti laitonta henkilörekisteriä, jossa oli tietoja muun muassa ihmisten etnisestä taustasta ja poliittisesta vakaumuksesta.
Rekisteriin joutuneet lähes 300 ihmistä ovat jutussa asianomistajina. Osa heistä vaatii oikeusteitse syytetyltä rahallista vahingonkorvausta. Syyttäjä puolestaan on vaatinut syytetylle ankaraa sakkorangaistusta, vähintään 50:tä päiväsakkoa.
Syytetyn puolustusasianajajan mukaan kootut tiedot ovat olleet julkisesti saatavilla. Lisäksi rekisteri on puolustuksen mukaan ollut tarkoitus hävittää.
Puukotukseen kärjistynyt tilanne sattui tammikuussa 2013 Jyväskylän kirjastossa. Kolme miestä pyrki sisään Äärioikeisto Suomessa -kirjaa käsitelleeseen keskustelutilaisuuteen. Kaksi tilaisuuden järjestäneen yhdistyksen edustajaa esti heidän pääsynsä saliin.
Itse puukotuksesta oikeus antoi tuomiot tammikuussa. Mies, joka sai syytteen henkilörekisteririkoksesta, sai tammikuussa sakot muun muassa avunannosta kokouksen estämisen yritykseen.
Puukottaja taas sai vuoden ja kuusi kuukautta ehdollista vankeutta. Hän on valittanut tuomiostaan hovioikeuteen. Käräjäoikeus tuomitsi sakkoihin myös kaksi keskustelutilaisuuden järjestäjän edustajaa, toisen pahoinpitelystä ja toisen pahoinpitelyn yrityksestä.

STT-ELINA KORKEE

STT