Kananmunien kulutus kasvussa, tuotanto laahaa perässä

0

Kananmunien kulutus on lähtenyt tasaiseen nousuun, mutta tuotanto ei ole seurannut perässä samaa tahtia. Tämä on näkynyt alkuvuodesta jo joidenkin kananmunaryhmien lievänä pulana kauppojen hyllyillä.
Kananmunien tuotanto nousi viime vuonna sitä edeltävästä vuodesta 0,2 miljoonaa kiloa, mutta kulutus vastaavasti 1,2 miljoonaa kiloa.
Isosta erosta huolimatta salolaiskaupoissa ei pelätä kananmunapulaa. Esimerkiksi Suur-Seudun Osuuskaupassa vajetta on paikattu paikallisten tuottajien avulla. Salon Citymarketissa ei pulaa ole päässyt syntymään lainkaan. Pääsiäissesonkiin kananmunia luvataan riittävän.
Kananmunien alkuvuoden lievä pula jatkunee kesän asti. Näin arvioi Siipikarjaliiton toiminnanjohtajan Lea Lastikka.
Somerolainen kananmunantuottaja Heikki Tuominen näkee nykyisessä tilanteessa luonnollisen tuotantoon liittyvän selityksen. Kanaloissa tulee tuotantoon katkoksia, kun kanat vaihdetaan uusiin. Lisäksi kanaloiden kierto on epätasaista.
Samaa mieltä Tuomisen kanssa on Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliiton MTK:n kananmunavaliokunnan loimaalainen jäsen Pekka Saarinen.
Saarinen kuitenkin sanoo, että kananmunantuottajat eivät parhaillaan ole innokkaita tekemään lisäinvestointeja tuotannon kasvattamiseksi.
– Tuottajahinta on huono ja tulevaisuudesta ei ole tietoa, hän sanoo.Kananmunien kulutus on noussut Suomessa tasaista tahtia viimeiset kahdeksan vuotta.  Tuotanto ei ole kasvanut ihan samaa tahtia etenkään viime vuonna.