Kuuden miljardin kulukuuri

0

Valtiovarainministeriö jakoi kylmiä lukuja vaaleihin valmistautuville puolueille. Julkisen talouden sopeutus vaatii ministeriön laskelmien mukaan jopa 6 miljardin euron sopeuttamistoimia vuoteen 2019 mennessä.
Valtiontalouden tasapainottaminen edellyttäisi noin 4 miljardin euron menojen leikkauksia. Kuntataloutta pitäisi sopeuttaa 2 miljardin euron arvosta.

MINISTERIÖN lääkekuuri on huomattavasti kovempi kuin puolueiden esitykset omissa leikkauslistoissaan. Puolueiden esittämät leikkaukset ovat jääneet pääsääntöisesti 1-2 miljardin euron suuruisiksi.
Uudet laskelmat osoittavat, että puolueiden hieman epämääräiset sopeuttamislistat ovat osoittautumassa alimitoitetuiksi jo ennen kuin leikkauslistoja päästään kunnolla edes vertailemaan.

SOPEUTTAMINEN pitää ministeriön mukaan tehdä menoja leikkaamalla. Verojen korotuksiin ei ole varaa, koska se heikentäisi uusien työpaikkojen syntymistä ja talouskasvua. Talousvajetta ei voi oikaista myöskään ottamalla lisää velkaa.
Jos sopeuttamistoimia ei tehdä, julkisen talouden velka voi neljän vuoden kuluttua nousta ministeriön laskelmien mukaan jo 70 prosenttiin bruttokansantuotteesta.
Ennusteen mukaan talouskasvu jää lähivuosina vain noin yhteen prosenttiin. Vetoapua talouden kasvusta on siis turha odottaa.

JULKISEN talouden tasapainottaminen on haaste kunnille. Ministeriön madonlukujen mukaan kuntataloudesta pitää leikata menoja 2 miljardilla eurolla.
Kunnat taistelevat jo nyt tiukan talouden kanssa. Valtiovarainministeriön mukaan kuntien tehtäviä pitäisi karsia ja mitoittaa ne siten, että kunnat selviävät velvoitteista ilman kuntaveron nostamista.
Velvoitteiden vähentäminen otetaan kunnissa tyytyväisenä vastaan. Yleensä valtiolta on tullut kunnille lähinnä vain uusia määräyksiä, jotka ovat päinvastoin nostaneet kustannuksia.
Seuraava hallitus joutuu taistelemaan tosissaan menojen leikkausten toteuttamiseksi. Samalla menolla ei voida enää jatkaa. Hyvinvointivaltion palvelut ja etuudet pitää mitoittaa talouskasvun mukaiseksi.