Leikkauspotilailla raskaita Kela-kyytejä

0
raimokonrtio
Munuaisleikkauksessa kesällä ollut Raimo Kontio ihmettelee, että kaksi leikkauspotilasta tungettiin ahtaaseen henkilöautoon. – Ensin sain odotella taksia tunnin ja sitten Jouduin istumaan ahtaalla takapenkillä vinottain matkan Turusta kotiin Halikkoon. Olosuhteet eivät todellakaan sopineet leikkauspotilaille.

Leikkauksesta kotiutettavat potilaat joutuvat kestämään hyvin raskaita kotimatkoja, kun Kela-kyytejä yhdistellään. Salon Seudun Sanomien kysely paljasti, että myös leikkauspotilaita kerätään saman taksin kyytiin, jolloin matkustusaika voi venyä kohtuuttoman pitkäksi.

Muurlassa asuva nainen kertoi miehensä silmäleikkauksen jälkeisestä taksimatkasta.

– Mieheni pääsi Tyksistä leikkauksesta kahdelta, mutta olimme kotona vasta puoli kuudelta. Kotimatkaan meni kolme ja puoli tuntia. Paluumatkassa hämmästytti erityisesti se, että samaan taksiin lastattiin myös paaripotilas, nainen sanoo.
Salolainen Sirkku Ojaperä oli lähdössä Tyksistä ison vatsaleikkauksen jälkeen, kun selvisi, että Kela-taksi aikoi mennä ensin Rymättylään.
– Sain pitkän aikaa selittää hoitajalle, että Rymättylä on aivan eri suunnassa kuin Salo. Lopulta Rymättylään tilattiin toinen taksi. Nämä ovat potilaille todella vaikeita tilanteita. Olin itsekin sairaalasta pois päästessäni todella kipeä.

Halikkolaisella Raimo Kontio joutui istumaan taksissa ahtaalla takapenkillä, kun hän palasi munuaisleikkauksen jälkeen takaisin kotiin.
– Isona miehenä mahduin istumaan vain vinottain ja tuskat olivat sen mukaiset.

Kelan sääntöjen mukaan potilaalla on oikeus matkustaa taksissa yksin, kun hänen terveydentilansa sitä edellyttää. Salon Seudun Sanomien soittokierros Tyksin eri osastoille  osoitti kuitenkin, että tämä mahdollisuus tunnetaan hyvin huonosti eikä todistuksia yksinmatkustusoikeudesta kirjoitella.