Luottamus vaatii syiden selvittämistä

0

Lentoliikenne on liikennemuodoista tilastollisesti kaikkein turvallisin. Lento-onnettomuuksiin liittyykin poikkeuksellista dramatiikkaa. Matkustajakoneen maahansyöksy on aina tuhoisa. Niin nytkin. Kaikki Germanwingsin Ranskan Alpeilla tuhoutuneessa matkustajakoneessa olleet ihmiset kuolivat. Uhreja oli 150.
Lento-onnettomuuksiin liittyvä suurten uhrilukujen dramatiikka on ainakin osaselitys sille, että kaikista liikennemuodoista lentoliikenteen turvallisuutta myös valvotaan kaikkein tehokkaimmin. Vaikka turvallisuus- ja varmistusjärjestelmät ovat moninkertaiset, turmia siitä huolimatta sattuu.

LENTOLIIKENNETTÄ rasittavat muutamat viime vuosien turmatapahtumat. Malesialaisen matkustajakoneen katoaminen keväällä 2014 on edelleen täydellinen mysteeri. Koneesta ei ole vuosienkaan kuluttua löydetty jälkeäkään. Ukrainan levottomissa oloissa ammuttiin alas siviililentokone. Viime vuonna Indonesiasta Singaporeen matkalla ollut matkustajakone syöksyi mereen ja löydettiin vasta pitkien etsintöjen jälkeen.
Aivan oma lukunsa on muutaman vuoden takainen tulivuorenpurkaus Islannissa ja sitä seurannut tuhkapilvi, joka sotki lentoliikenteen sujuvuutta pitkäksi aikaa. Se oli hyvä osoitus siitä, millainen rooli lentoliikenteellä on.

GERMANWINGSIN onnettomuuden syy on toistaiseksi mysteeri. Koneen tiedetään menettäneen nopeasti ja toistaiseksi selittämättömästä syystä lentokorkeuttaan.
Syiden haku on vasta alussa. On varmaa, että matkustajakoneen tuhoon johtaneiden syiden selvittämiseen valjastetaan kaikki tarpeelliset voimavarat. Työ on niin perusteellista ja huolellista, että tällaisessa tapauksessa syyt suurella varmuudella pystytään lopulta osoittamaan.

TOIMIVA lentoliikenne on nykyisessä maailmanmenossa välttämättömyys. Lentoliikenteen turvallisuudesta huolehtiminen on siksi infrastruktuurista huolehtimista. Yhtä välttämätöntä on, että lentoliikennettä pidetään turvallisena ja siihen luotetaan. Se taas edellyttää onnettomuuksien syiden saamista selville.
Oikea tieto tapahtuneesta ja sen syistä on ainoa tapa päästä yli onnettomuuksista ja niiden dramatiikasta sekä surusta, joka suuronnettomuuksia seuraa.