Maataloustukien remontti uhkaa tehdä uuden loven tilojen liikevaihtoon

0
Särkisalolainen Juha Wikström kylvi viime syksynä myös syysrapsia, joka odottaa vielä kevättä ja kasvuun lähtöä. Wikström viljelee pääasiassa sokerijuurikasta ja siemenviljaa, minkä lisäksi tilalla on muun muassa lihasikoja.

Särkisalolainen Juha Wikström kylvi viime syksynä myös syysrapsia, joka odottaa vielä kevättä ja kasvuun lähtöä. Wikström viljelee pääasiassa sokerijuurikasta ja siemenviljaa, minkä lisäksi tilalla on muun muassa lihasikoja.

Maatilojen liikevaihtoon uhkaa tulla uusi lovi tukiuudistuksen vuoksi. Särkisalolainen viljelijä ja MTK:n luottamustoimissa mukana oleva Juha Wikström arvioi itse menettävänsä uudistuksessa noin 15 prosenttia verrattuna aiempaan tukitasoon.
– Tilan tuotannosta riippuen tukimuutos voi olla 10-25 prosenttia, hän arvioi.
Maataloustuet on nyt laitettu täysremonttiin, jota Wikström kuvailee suurimmaksi sitten vuoden 1995 jälkeen, kun Suomi liittyi EU:n jäseneksi.
– Tukien piti yksinkertaistua, mutta karu totuus on, että ne tulivat monimutkaisemmiksi, hän arvioi.
Tilojen kokonaisliikevaihdolle maataloustukien merkitys vaihtelee tuotantosuunnittain. Valtakunnan keskiarvo oli viime vuonna 34 prosenttia (ennakkotieto).
Professori Jyrki Niemi Lukesta (Luonnonvarakeskus) sanoo, että lypsykarjataloudessa tukien merkitys noudattelee valtakunnan keskiarvoa eli tuet muodostavat tilan kokonaistuotosta noin kolmanneksen.
Sen sijaan naudanlihan tuotantoon erikoistuneessa emolehmätuotannossa tukien osuus on Niemen arvion mukaan ollut noin 50 prosenttia. Hän sanoo, että naudanlihan tuotannosta tulee vain noin 16 prosenttia emolehmätiloilta, sillä suurin osa lihakarjaksi kasvatettavista sonneista tulee lypsykarjatiloilta, jotka myyvät sonnivasikat eteenpäin kasvatettavaksi.
Myös viljatiloilla tukien merkitys on samaa luokkaa kuin emolehmätiloilla eli noin puolet tilan liikevaihdosta.
Sikataloudessa tukien merkitys on jo vähäisempi, noin 20 prosenttia ja kasvihuoneviljelyssä vielä vähemmän, vain kymmenen prosenttia. Myös siipikarjataloudessa tukien merkitys on vähäisempi. Niemen mukaan siipikarjataloudessa tukien osuus kokonaistuotosta on ollut viime vuosina noin kymmenen prosenttia.

Lue lisää maaseudun ajankohtaisista aiheista keskiviikon 11.3. Salon Seudun Sanomien Elävä Maaseutu -teemasta.