Marjanpoimijoiden määrä pysyy tänä vuonna ennallaan

0

Ulkomaalaisten marjanpoimijoiden määrä pysyy ensi kesänä ennallaan viime vuoteen verrattuna, arvioivat Elintarviketeollisuusliitto ja Suomen viranomaiset. Viisumivelvollisista maista, esimerkiksi Thaimaasta, Suomeen saapuvia poimijoita odotetaan tulevan tänä vuonna noin 3 000.
Työ- ja elinkeinoministeriö, ulkoministeriö ja marjateollisuuden yritykset allekirjoittivat joulukuussa ulkomaalaisten metsämarjanpoimijoiden asemaa parantavan aiesopimuksen. Sopijayritykset sitoutuivat lisäämään poimijoiden perehdytystä työhön ja huolehtimaan tarkemmin esimerkiksi poimijoiden asumis- ja peseytymistiloista sekä ruokahuollosta. Ansioiden vähimmäistasoa sopimuksessa ei määritellä.
– Kyseessä on niin sanottu herrasmiessopimus, ei juridinen normi, kuvailee työ- ja elinkeinoministeriön hallitusneuvos Olli Sorainen.
Aiesopimus liittyy ilman työsuhdetta työskenteleviin marjanpoimijoihin, jotka myyvät keräämänsä sadon yrityksille. Esimerkiksi mansikkatiloilla työskentelevät marjanpoimijat ovat useimmiten työsuhteessa, ja heitä koskee normaali työlainsäädäntö. Metsämarjanpoimijoiden osalta on ollut epäselvää, millaisia vastuita yrityksillä on ja miten ongelmatilanteissa toimitaan.

STT-NOORA VAARALA

STT