Marjatta Kiviniemi teki Somerolla farmaseutin töitä yli 40 vuotta

0
Marjatta
– Olisin päässyt eläkkeelle jo seitsemän vuotta sitten 63-vuotiaana, mutta voisin jatkaa vieläkin, Marjatta Kiviniemi vakuutaa.

Marjatta Kiviniemi ehti olla Someron apteekissa töissä yli 41 vuotta ennen kuin jäi eläkkeelle helmikuun lopussa. Farmaseutin työ on naisella verissä niin, että hän aikoo palata heinäkuussa kesätöihin, vaikka on jo 70-vuotias.
– Tämä on elämäntapa, hän nauraa.

Kiviniemi kertoo, että uran alkuaikoina apteekin asiakkaille ei saanut toistaa kuin lääkärin reseptiin kirjoittamat sanat, mutta nykyään heitä on opastettava mahdollisimman hyvin. Työ on muutenkin muuttunut paljon.

– Ensin tulivat Kela-korvausten laskemiset ja myöhemmin lääkevaihto, sähköiset reseptit ja lääkkeiden annosjakelun kilpailutus. Ennen lääkkeitä sekoitettiin paljon itse, mutta nykyään lääkärit yleensä määräävät valmiita lääkkeitä. Vain ihotautilääkärit saattavat joskus kirjoittaa voidesekoituksia.

Marjatta Kiviniemi tuntee ihmiset ja harjaantunut silmä näkee, kenen kanssa voi heittää huulta ja kuka tarvitsee muuta tukea. Monesti apteekissa on käyty läpi myös ilot ja surut.

– Eräs asiakas tuli aina lauantainaamuisin apteekkiin ja valitti ulko-ovelta asti, miten kaikki oli pielessä. Kerran hänen lähtiessään en voinut olla toivottamatta paljon aurinkoisempaa ja mukavampaa päivän jatkoa, Kiviniemi virnistää.

Lue lisää lauantain 21.3. lehdestä.