MTV: Testi johti harhaan – TM Rakennusmaailma tuomittiin maksamaan jättikorvaukset

0

Otavamedian kustantama aikakausilehti TM Rakennusmaailma on Helsingin käräjäoikeudessa tuomittu maksamaan 587 000 euron vahingonkorvaukset harhaanjohtavasta tuotevertailusta. Korkojen ja oikeudenkäyntikulujen myötä summa nousee yli 830 000 euroon. Asiasta kertoi MTV.
Lehti vertaili testissä vedeneristeitä ja antoi murska-arvion Mapegum-eristeestä, jonka maahantuojana toimii nykyään Laattapiste.
Testiä tehtäessä ei kuitenkaan noudatettu kaikkia valmistajan ohjeita. Testi tehtiin niin sanottuna äijätestinä, jolloin eristystyön teki maallikko eikä rakennusalan ammattilainen. Ohjeet luettiin testiä tehtäessä vain purkin kyljestä.
Käräjäoikeus katsoi, ettei lehti tehnyt lukijoilleen riittävän hyvin selväksi, millä tavalla testi oli tehty. Oikeuden mukaan jutussa olisi pitänyt kertoa, että tulos olisi ollut toinen, jos myös verkkosivuilta löytyviä ohjeita olisi noudatettu.
Käräjäoikeus totesi samalla, että Mapegumin ja sen kanssa käytetyn pohjusteen käyttöohjeet olivat jossain määrin tulkinnanvaraisia.
Lehti teetti ensimmäisen testin jälkeen vielä VTT:llä jatkotestin, mutta tässäkään testissä ei noudatettu todellisia käyttöohjeita, joten tulokset olivat yhtä huonot kuin ensimmäisessä. Toiseen testiin liittyvässä artikellissa lehti käytti maahantuojaa vähätteleviä sanontoja.
Myöhemmässä numerossa ilmestyneessä oikaisujutussa lehti lopulta totesi, että Mapegumilla saavutetaan asianmukainen tulos, kun käyttöohjeita noudatetaan.
Mapegumin markkinaosuus oli ennen arvostelua noin 10 prosenttia, mutta myynti laski testin jälkeen. Laattapiste oli alun perin vaatinut 1,3 miljoonan euron korvauksia.
Otavamedia aikoo valittaa tuomiosta. TV Rakennusmaailma kuuluu Tekniikan Maailman lehtiperheeseen. Rakentamisesta ja remontoinnista kiinnostuneille kuluttajille suunnatun lehden levikki on noin 55 000 kappaletta. Se julkaisee vuosittain noin 25 testiä.

http://www.mtv.fi/uutiset/rikos/artikkeli/oikeus-lehden-tuotevertailu-harhaanjohtava-murska-arviosta-jattikorvaukset/4880630

STT