Neljästä suuresta yhteen suureen?

0

Enää vajaan kuukauden päässä olevista vaaleista on luvassa varsinainen verienseisauttaja. Sellaisia lukuja ennustaa Ylen Taloustutkimuksella teettämä tuorein kannatustutkimus.

VERET seisauttavasta vaalivoitosta puhuttiin vuona 1991. Silloin keskusta kasvatti paikkalukunsa 40:stä 55:een. Nyt ennusteet lupaavat vielä rajumpaa voittoa keskustalle, peräti 21 lisäpaikkaa. Tällä keskusta kasvattaisi eduskuntaryhmänsä 56 edustajaan.
Jos ennuste vaaleissa toteutuu, asian ydin ei ole vain keskustan ryhmän koossa. Erikoisinta on se, että yksi puolue olisi eduskunnassa niin ylivoimaisesti muita suurempi. Keskustalle ennustetaan suvereenia asemaa.

MEILLÄ on totuttu puhumaan kolmesta suuresta, kun on tarkoitettu kokoomusta, keskustaa ja SDP:tä. Viime vaalien jytkyn jälkeen kolme suurta muuttui neljäksi suureksi, kun entisten suurten joukkoon liitettiin neljänneksi perussuomalaiset.
Nyt ennustetuilla luvuilla puhuttaisiin enää yhdestä suuresta. Keskusta olisi eduskunnassa melkein tuplasti suurempi kuin puolue, joka saa kakkospaikan. Kakkospaikasta kilpailevat varsin tasaisesti SDP, kokoomus ja perussuomalaiset, mutta niille on luvassa vain kolmosella alkava paikkamäärä.

VAALIJÄNNITYKSESTÄ puhutaan. Sitä ilmassa tietysti on, koska jokainen ääni annetaan vaalisalaisuuden suojassa ja lopullisesti kaikki ratkeaa vasta, kun äänet lasketaan.
Jotain jännityksestä on kuitenkin haihtunut. Mielipidemittaukset vaalien alla on kehitetty niin täsmällisiksi ja luotettaviksi, että järin suuria yllätyksiä ei itse vaaleissa enää käytännössä voi tapahtua. Tämä tarkoittaa sitä, että keskustan vaalivoittoa ei mikään enää estä. Toinen asia on, minkä mittaiseksi etumatka kasvaa tai kutistuu.
Nyt esillä olevien lukujen vaikutus kuitenkin tuntuu jo vaalikeskusteluissakin. Keskustan voitto otetaan kilpailijoidenkin piirissä jo niin annettuna asiana, että pesäeron tekemistä keskustaan ja sen puheenjohtajaan Juha Sipilään kartetaan huolellisesti. Sille on luonnollinen selitys: verenseisauttaja valitsee aika vapaasti hallituskumppaninsa, ja siinä nimenhuudossa joka ainoa puolue haluaa olla tarjolla.