Nemtsovin murhalla voi olla seurauksia

0

Oppositiojohtaja Boris Nemtsovin raaka murha nosti taas Venäjän epävakauden ja väkivaltaisuudet koko maailman tietoisuuteen. Aivan Kremlin muurin vieressä tapahtunut veriteko herätti heti arvioita syistä ja tekijöistä.

Motiiveista ensimmäisinä nousivat keskusteluun poliittiset päämäärät. Nemtsov oli tunnettu oppositiojohtaja, joka vastusti kärkevästi presidentti Vladimir Putinia.

Viime aikoina Nemtsov oli keskittynyt Ukrainan sodan arvostelemiseen, ja hänen väitettiin keränneen tietoa venäläissotilaiden vahvasta mukanaolosta Ukrainan kriisissä.

NEMTSOV on uusi luku Venäjän synkässä salamurhien sarjassa, joiden tutkinta on jäänyt puolitiehen. Toimittaja Anna Politkovskajan surma on edelleen selvittämättä, vaikka siitä on kulunut jo yli kahdeksan vuotta. Politkovskajan ampumisesta on tuomittu kuusi miestä, mutta iskun tilaajaa ei ole vieläkään löydetty.

Syyllisiä etsitään edelleen myös Venäjän turvallisuuspalvelun entisen agentin Aleksandr Litvinenkon surmaamisesta. Hänet myrkytettiin Lontoossa samana vuonna kuin Politkovskaja ammuttiin.

PRESIDENTTI Putinin hallinnolle oppositiojohtajan surma on kiusallinen, mutta tuskin aiheuttaa nopeita seurauksia. Venäjän oppositiolle vaikutukset voivat olla kahdensuuntaisia.

Putinin hallinnon arvostelu on osoittautunut hengenvaaralliseksi, mikä voi suitsia opposition äänekkyyttä. Toisaalta taas kansan kyllästyminen salamurhiin voi lisätä opposition kannatusta. Myös Venäjää vastaan suunnatut pakotteet alkavat vähitellen syödä luottamusta Putinin hallintoon.

Joitakin johtopäätöksiä voi vetää siitä, että kymmenettuhannet ihmiset marssivat Moskovan kaduilla Nemtsovin muistoksi.

MURHAN tutkintaa seurataan tarkkaan myös ulkomailla. Oppositiojohtajan väkivaltainen kuolema ei paranna yhtään presidentti Putinin asemaa muun maailman silmissä.

Aivan Moskovan ytimessä tapahtuva oppositiojohtajan ampuminen on teko, jonka selvittämiseen ja syyllisten rankaisemiseen Venäjän hallinnon pitää keskittää tarpeeksi voimia.

Ennuste murhan todellisten syyllisten saamisesta tuomiolle on kuitenkin kovin heikko.