Ruotsi koulussa – pakollinen vai ei?

0

Ruotsin kieli herättää voimakkaita tunteita Salon Seudun Sanomien levikkialueen kansanedustajaehdokkaille tekemässä kyselyssä. Kovimmat kommentit tulevat Itsenäisyyspuolueen ehdokkailta.

SSS kysyi, onko ruotsin kieli pidettävä pakollisena kouluaineena. Puolet ehdokkaista kannattaa pakollisuutta, toinen puoli tekisi siitä vapaaehtoisen.

– Virallisesti kaksikielisen maan kansalaisten tulisi osata myös sitä toista kotimaista, sanoo vihreiden Mikko Välttilä.

Toinen somerolainen ehdokas, Ipun Jari Ahlfors, on päinvastaista mieltä. Hänestä ruotsi on ”lähinnä vain rasite ja piikki lihassa”.

Perussuomalaisten Lauri Heikkilä toteaa kielten opiskelun olevan osa yleissivistystä, mutta hän muuttaisi ruotsin koulukielenä valinnaiseksi.

Kalevi Kallonen (kesk.) pitäisi ruotsin opiskelun pakollisena ainakin kaksikielisissä kunnissa. Hän on itse Kemiönsaaresta.

Juhani Nummentalon (kok.) mielestä ruotsin opetus on perusteltua Varsinais-Suomessa. Hänen mielestään kielikysymystä pitäisi käsitellä alueellisesti, sillä kaikkialla Suomessa se ei ole yhtä merkittävässä asemassa.

Jani Kurvinen (kesk.) kokeilisi Itä-Suomen kunnissa sitä, että ruotsi korvattaisiin venäjällä. Juha Postari (ktp) sanoo, että pakollinen ruotsi yksipuolistaa suomalaisten kielitaitoa. Hänkin opettaisi idässä venäjää ruotsin sijasta.

Ehdokkaiden vastaukset kysymykseen ruotsin kielestä löytyvät täältä.