Salo saa osansa Venäjän vaikeuksista

0

Venäjällä on kova tarve todistaa olevansa varteenotettava suurvalta. Kun maan taloustilanne näyttää synkältä, on sotilaallinen toiminta helppo tapa muistuttaa naapureita ja länsivaltoja siitä, että Venäjä on edelleen vahva tekijä maailmanpolitiikassa.
Parhaillaan Venäjällä on käynnissä mittava sotaharjoitus. Harjoituksia tehdään provokatiivisesti myös lähellä Viron rajaa.
Harjoitukset ovat osittain vastatoimi sille, että Yhdysvallat on vahvistanut näkyvyyttään Euroopassa. Yhdysvaltain näkyminen taas johtuu Venäjän aiemmista toimista.

KESKIVIIKKONA Venäjällä juhlittiin Krimin Venäjään liittämisen vuosipäivää. Ihmisten kerrotaan juhlallisuuksissa vaatineen Suomen ja Puolan valtaamista seuraavaksi.
Kyseessä on kansallismielinen uho, jota ei pidä ottaa liian vakavasti. Suomi-kortilla on kerätty suosiota ja lisätty kansallistunnetta myös aiemmin Venäjällä. Aikanaan äärikansallismielinen poliitikko, liberaalidemokraattisen puolueen perustaja Vladimir Zhirinovski kohautti Suomea näkemyksillään Venäjän tsaarinaikaisten rajojen palauttamisesta.

TOISIN kuin Ukrainassa, Venäjällä ei ole Suomessa sen kaltaisia intressejä, että täällä olisi syytä pelätä sotilaallista yhteenottoa. Venäjä tiedostaa myös, että rajan länsipuolella sijaitsevat valtiot ovat osa Euroopan Unionia, suurin osa niistä myös Naton jäseniä. Sapelinkalistelua tuskin halutaan viedä liian pitkälle.
Vaikka akuuttia sodan pelkoa ei ole, maailma on ajautunut kylmän sodan kaltaiseen tilanteeseen. Venäjän ja lännen suhteet ovat kaikkea muuta kuin lämpimät ja luottamukselliset.

SALON seudullakin on jo jouduttu todistamaan tämän uuden ”kylmän sodan” seurauksia. Yksi esimerkki on Halikko Worksin konkurssi ja kaikkien 80 työntekijän irtisanominen. Omistajan edustajan mukaan viimeinen niitti olivat Venäjän-kaupan pakotteet. Itäviennin piti olla yksi yrityksen tukijaloista, jonka varaan myös saneerausohjelma oli rakennettu.
Suurvaltojen välit tuskin lämpenevät pitkään aikaan. Riitely länsivaltojen kanssa ei auta nostamaan Venäjän taloutta. Niin Salon seudulla kuin muuallakin talousvaikeuksista kärsivässä Suomessa joudutaan nyt odottamaan kärsivällisesti ja hakemaan parempia markkinoita muualta.