Salon tilinpäätös 15,3 miljoonaa euroa miinuksella

0
Salon palvelujen osto kasvoi runsaasti viime vuonna, suurimpina sairaanhoitopiirin laskutus ja lastensuojelun ostot.

Salon palvelujen osto kasvoi runsaasti viime vuonna, suurimpina sairaanhoitopiirin laskutus ja lastensuojelun ostot.

Salon kaupunki teki viime vuonna neljättä kertaa peräkkäin alijäämäisen tilinpäätöksen. Pakkaselle jäätiin 15,3 miljoonaa euroa. Vuonna 2013 kaupunki jäi miinukselle 2,6 miljoonaa euroa.

Henkilöstö- ja talouspäällikkö Seppo Juntin mukaan viime vuosi oli ”paluuta normaaliin”. Salo sai edellisvuonna tavallista suuremmat verotulot muun muassa Nokian irtisanomispakettien takia. Lisäksi kaupungin talouslukuja kaunisti korotettu valtionosuus. Lomautukset pudottivat henkilöstömenoja.

– Tulot jäivät viime vuonna selvästi alle vuoden 2013 tulojen. Lisäksi palvelujen osto kasvoi miljoonilla euroilla, suurimpina sairaanhoitopiirin laskutus ja lastensuojelun ostot, Seppo Juntti kertoo.

Kaupunki otti runsaat neljä miljoonaa euroa lisää velkaa. Salolla oli pitkäaikaista lainaa viime vuoden lopussa 114 miljoonaa euroa eli noin 2 100 euroa asukasta kohti.

Tilinpäätöksen luvut kertovat, ettei Salon talousahdinko ole vielä alkuunkaan voitettu. Seppo Juntti muistuttaa, että kaupungin taseessa on vanhoja ylijäämiä reilut seitsemän miljoonaa euroa jäljellä. Sen tuoma puskurikin alkaa olla syöty.

– Tälle vuodelle riittää, että pysytään budjetissa. Sen jälkeen ei ole enää mahdollista tehdä niin, että tulot ovat vuositasolla menoja pienemmät, hän linjaa.

Kaupungin helmikuun kuukausiraportissa on sanottu suoraan, mitä muutokseen vaaditaan: talouden tasapainottaminen vuosien 2015–2018 aikana edellyttää ”laajaa suunnitelmallista ohjelmaa palvelurakenteen tiivistämisestä ja palveluprosessien kehittämisestä”.

Laajalla suunnitelmallisella ohjelmalla tarkoitetaan Salon sopeuttamisohjelmaa, jota parhaillaan valmistellaan. Ohjelmasta on tarkoitus päättää kesäkuun valtuustossa.