Salossa on paljon hyvää ja kaunista

0

JONNA VÄLIKANGAS. No, oletkos viihtynyt?
En ollut ensimmäinen, joka muutti kaukaa etelästä kauas pohjoiseen. Karigasniemellä on jo totuttu meihin eteläisiin. Paikalliset kyselevät tulokkaiden viihtymistä ahkerasti ja ystävällisesti.
Jotkut tosin ehkä veikkailevat mielessään, että kauankohan tuonkin pää täällä kestää.
Minunkin palautettani Karigasniemen viihtyisyydestä kysytään viikoittain. Oliko kaamos liian pitkä ja synkkä? Onko Karigasniemi liian pieni ja hiljainen kylä? No, kysymyksiin on mukava vastailla: minulla on vain hyvää sanottavaa.
Sitä paitsi useimmat täkäläiset ylistävät kotiseutuaan sen sijaan, että epäilisivät sen viihtyisyyttä. Se on hienoa.
Kerron kysyjille rakastavani Lapin rauhaa ja luontoa ja myönnän, että etelässä ollaan tavallisesti totuttu olemaan hyvin stressaantuneita.
Sitten kuitenkin otan pienen hetken ja kerron juttukaverilleni kotikaupungistani Salosta.

Moni täkäläinen osaa sijoittaa Salon lähelle Turkua. Se onnistuu viimeistään, kun ensin tietää minun olevan Salosta ja sen jälkeen kuuntelee puhettani hetken aikaa.
Lähes kaikki tietävät Salon Nokia-tarinan ja suuret irtisanomiset. Muutoin Salo on täällä tuntematon. Siitä tyhjästä taulusta haluan luoda kauniin ja luonteikkaan.
Maalailen ihmisten silmiin kuvan Salon komeista metsistä, joiden taivaita kurottelevat puut tarjoavat suojaa metsässä kulkijalle säällä kuin säällä. Kerron kumpuilevista viljapelloista, jotka heinä-elokuussa ovat satumaisen kauniita vihreän- ja kullansävyisten tähkien huojuessa lempeässä kesätuulessa.
Kerron toimivista ja monipuolisista julkisista palveluista, kauniista torista ja siitä kuinka kaikki on lähellä.
Tämä kaikki on eksotiikkaa Utsjoella.

Salo on aivan mahtava paikka. Tuohon fraasiin päätän hehkutuksen monesti. Jopa muutama norjalainen on jo saanut tämän luennon. Haluan, että näinkin kaukana ihmiset saavat kuulla hyvää Salosta.
Kotiseuturakkauteni Saloon roihahti jo hyvän aikaa ennen pois muuttoani. Kaupungin vaikeuksista huolimatta Salossa oli mukava asua. Ymmärsin, että tämä eteläisen mittakaavan mukaan pieni kaupunki on erityinen.
Olen usein kuullut, kuinka eri puolilta Suomea tulevat ihmiset ovat uumoilleet Salon muuttuneen ränsistyneeksi ja hiljaiseksi aavekaupungiksi. Sellaisen käsityksen he ovat valtakunnan uutisista saaneet.
Oion mielikuvan aina kun mahdollista. Salolla on luonnetta, ja mainetta ja kaupunki on täynnä elämää, vaikka ajat ovatkin nyt hyvin hankalat. Kauppaa tehdään edelleen, ja kaiken yläpuolella suuri, vanha kivikirkko vahtii pitäjäänsä kuten ennenkin.
Ikioma kansallispuisto toivottavasti nostaa salolaisten mielialaa ja yhteishenkeä. Ja kenties peruskouluihin tuotava ohjelmointiopetus jonain päivänä luo teknologiakaupunki Salosta Suomen parhaan pelikaupungin? Nyt pökköä pesään, Salon koulut, jotta salolaislapsista kasvaa huippukoodaajia!
Kannustan ja rakastan Saloa, vaikka en paluumuuttoa mietikään. Suomen kentällä tunnen kuuluvani salolaisten joukkueeseen, vaikka nyt asunkin Lapissa.
Asenne ratkaisee, kun ajat ovat vaikeat. Näyttäkää ihmiset rakkautenne Saloon, koska Salo on ihan oikeasti mahtava paikka.
Kirjoittaja on Salosta Utsjoen Karigasniemelle muuttanut medianomi.