Sote-lobbaus jatkuu

0

Sote-uudistus siirtyi yli eduskuntavaalien. Mielipidemittausten perusteella näyttää siltä, että uudistusta alkaa viedä uudelleen eteenpäin Juha Sipilän (kesk.) johtama hallitus.
Sipilä ihasteli Ylen haastattelussa perjantaina, miten uudistusta vietiin tosissaan eteenpäin yli puoluerajojen. Jos sama henki jatkuu vaalien jälkeen, se saadaan myös maaliin, keskustan puheenjohtaja sanoi.

NYKYINEN pääministeripuolue kokoomus on yrittänyt puolustaa yksityisiä palveluntuottajia. Sipilä ei ei ole niistä huolissaan. Hänen mukaansa julkisen terveydenhuollonkin pitää voida uudistua, eikä se saa huolettaa yksityisiä toimijoita.
Yritysten edunvalvojan Terveyspalvelujen Liiton mukaan sote-uudistus olisi synnyttänyt kilpailulta suojattuja kuntien yhteistyörakenteita ja julkisen sektorin entistä vahvemman monopolin. Yritysten rooli tosin on hitusen vahvistunut uudistusta valmisteltaessa, kun kunnat ovat ulkoistaneet palveluita.
Yksityiset yritykset saivat lobbaukselle jatkoaikaa, kun uudistus ei etenekään.

KUNTIEN työntekijöitä edustavat ammattijärjestöt puolestaan huolestuivat soten jämähtämisestä. Ne toivovat kuntapäättäjiltä malttia sosiaali- ja terveyspalveluiden ulkoistamisessa. Esimerkiksi Tehyn puheenjohtaja Rauno Vesivalo haluaa pysäyttää ”kuntien lyhytnäköisen oman edun tavoittelun”.
Kun sote-laista pyydettiin lausuntoja, järjestöt halusivat henkilöstölle samanlaisen viiden vuoden irtisanomissuojan kuin kuntaliitoksissa noudatetaan. Tätä vaatimusta järjestöt eivät ole ainakaan vielä uusineet.

PÄÄMINISTERI Alexander Stubb (kok.) on kutsunut muiden eduskuntapuolueiden puheenjohtajat keskustelemaan sote-uudistuksen jatkosta. Ainakaan perussuomalaiset eivät aio enää käsitellä asiaa ennen vaaleja.
Eduskunta istuu viimeistä viikkoaan, eikä sote etene tällä vaalikaudella. Vaikka Stubb saisi puheenjohtajat sopimaan  uudistuksen jatkosta ennen vaaleja mitä hyvänsä, sisältö ratkaistaan vaalien jälkeen.
Uudistusta on viety eteenpäin parlamentaarisesti puheenjohtajien siunaamana, mutta puolueilla on ollut omiakin ajatuksia . Kun hallitusohjelmaa tehdään, ulkoparlamentaarisilla edunvalvojilla on taas tilaisuus vaikuttaa myös sote-uudistukseen.