Sote-sota jatkuu vaalien jälkeen

0

Päättyvän vaalikauden suureksi tavoitteeksi nostettu sote-hanke karahti toistamiseen ja nyt peruuttamattomasti kiville. Perustuslakivaliokunta näki korjatussakin ehdotuksessa edelleen perustuslaillisia ongelmia. Samasta syystä se tyrmäsi aiemmankin ehdotuksen.

EDUSKUNNALLA oli kieltämättä kunnianhimoinen tavoite saada sote-laille hyväksyntä vielä tällä vaalikaudella. Hankkeen takana olivat kaikki eduskuntapuolueet. Yhteinen tavoite kuulutettiin viimeksi julki vain kaksi viikkoa sitten. Sen jälkeen työtä on tehty kuumeisesti eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnassa.
Perustuslakivaliokunnan antama tuomio ei voinut olla yllätys kenellekään. Pikemminkin yllätys olisi ollut, jos todetut perustuslailliset ongelmat olisi kyetty ratkaisemaan pika-aikataululla ja helposti.

EDUSKUNTAPUOLUEILLE lopputulos on enemmän kuin kiusallinen. Mikä johtopäätös pitää tehdä siitä, että kaikkien eduskuntapuolueiden sitoutuminen yhteiseen hankkeeseen ei johda tulokseen? Nyt luontevin vastaus kysymykseen on tietysti kiire: aika loppui kesken. Kyllä se yhdeksi selitykseksi käykin. Tällä selityksellä ei kuitenkaan kuitata sitä, että sote-lain valmistelu on ollut huonoa.
Kiinnostava näkökohta on sekin, miten keskeiseen asemaan perustuslakivaliokunta tällaisessa kysymyksessä voi nousta. Sen on sanottu olevan kuin parlamentin ”ylähuone”, jolta on saatava lopullinen hyväksyntä. Perustuslakivaliokunta onkin käyttänyt tässä erittäin suurta valtaa, mutta se on hoitanut vain sille annetun tehtävän valvoa lakiehdotusten perustuslainmukaisuutta.

SOTE-UUDISTUS ei tähän sammu. Se siirtyy seuraavan eduskunnan tehtäväksi. Hyvänä asiana voi pitää sitä, että ajan puolesta valmistelu voidaan nyt tehdä huolella ja välttää kiireen tuomat sudenkuopat.
Luultavasti joitakin peruslinjauksia on myös saatu tehtyä. Tuleva ratkaisu syntynee maakuntapohjalta. Valmistelussa täytyy olla tähänastista parempi tieto siitä, mitä perustuslainmukaisuus edellyttää.
Kiistanaiheitakin riittää. Ongelmista suurin on kustannusten jakaminen kuntien kesken oikeudenmukaisesti.  Kuka valtaa tulevilla sote-alueilla käyttää, tarvitaanko ehkä sote-vaalit? Vaalivoittoa kohti ponnistelevan keskustan maakuntahallintohaaveille on nyt tuhannen taalan paikka. Kokoomuksessa valmistaudutaan kamppailuun sote-alan yksityisten palvelutarjoajien puolesta.