Sote-sotku poliitikoilta heikko esitys

0

Työmarkkinaneuvotteluista on ollut tapana sanoa, että ilman painetta ei pilli vihellä, eli sopimukseen päästään vasta viime hetkellä, kun aika on loppumassa ja jännite on huipussaan. Tämä saattaa päteä myös sote-uudistukseen – mutta vain saattaa päteä.

VAIKKA puolueista on annettu useita toiveikkaita lausuntoja sen puolesta, että sopu on löytynyt, kuva ei todellakaan ole kirkas. Aikaa on vähän, ja kysymysmerkkejä riittää. Hallituksen ja eduskunnan tavoitteena on saada päätös asiassa vielä tämän eduskunnan aikana, mutta asia on kaikkea muuta kuin varma.
Lain tulevaisuuden kannalta kysymyksistä ratkaisevin on, täyttääkö ehdotus laiksi nyt perustuslain vaatimukset. Hyviä kysymyksiä liittyy myös siihen, miten tähän pisteeseen on tultu.
On sekä erikoinen että huomionarvoinen asia, että pitkä ja perusteellinen lainvalmistelu saattoi päätyä esitykseen, joka perustuslakivaliokunnassa todettiin perustuslain vastaiseksi.

MITEN tämä on mahdollista? Asiaa voi ihmetellä useammaltakin kannalta.
Tietämättömyydestä ei voi olla kyse. Perustuslaillisista ongelmista tarjotussa sote-mallissa oli olemassa useiden asiantuntijoiden jo aiemmin esittämiä huomautuksia. Lainvalmisteluun osallistuneet virkamiehet ovat asiantuntijoita, joiden on tarvinnut olla ongelmista hyvin perillä. Ja siitä huolimatta esitys sai edetä ilman eriäviä lausuntoja tyrmättäväksi perustuslakivaliokuntaan saakka.
Niin erikoisesta poliittisesta prosessista on kyse, että joku selitys sille on oltava.
Sekö selittäisi asiaa, että hankkeen takana oli oppositiota myöten poikkeuksellisen laaja puolueitten sopimus? Näin ajatellen kyse olisi siitä, että puolueissa uskottiin perustuslakivaliokunnan taipuvan esityksen taakse ja tulkitsevan perustuslakiongelmat siedettäviksi. Perustuslakivaliokunta ei taipunut.

PUOLUEILLE prosessi on hankala selitettävä. Tiedossa olleitten perustuslakiongelmien sivuuttaminen lainvalmistelussa nyt nähdyllä tavalla näyttää laista välittämättömältä sopimiselta ja pelaamiselta. Sellainen ei ainakaan lisää puolueiden ja poliitikkojen uskottavuutta. Tällainen kompurointi vaalien alla on poliitikoilta heikko esitys.