Sukututkijat kiukkuisia kirkolle

0

Pasi KuusiluomaSuomen sukututkimusseura kehottaa jäseniään kantelemaan tuomiokapitulille, jos tietojen saaminen kestää seurakunnissa liian kauan. – Meitä riepoo, seuran toiminnanjohtaja Pasi Kuusiluoma perustelee.
Kirkkohallitus suositti seurakunnille neljä vuotta sitten, että sukututkijoille annettaisiin lupa tutkia vain yli sata vuotta vanhoja kirkonkirjoja. Sata vuotta nuoremmat kirkonkirjat pantiin seurakunnissa lukkojen taakse. Tietoja saa vain tilaamalla, maksamalla ja jonottamalla.
– Toimitusajat ovat julmetun pitkiä. On suuri joukko seurakuntia, joissa tavanomainen toimitusaika on vuosi tai jopa yli, Kuusiluoma arvostelee.
Sukututkijoiden pyynnöt kasaantuivat esimerkiksi Salon seurakunnassa. Tietojen saaminen kesti pisimmillään jopa puolitoista vuotta. Monet seurakunnat hakivat kirkonkirjojensa kopiot pois jopa maakunta-arkistoista, jotta niitä ei päässyt lukemaan sielläkään.
Saloon odotetaan viikonloppuna likemmäs tuhatta sukututkijaa. Valtakunnalliset sukututkimuspäivät järjestetään Salon seudulla nyt toista kertaa. Sukututkimuksen suosion kasvua kuvannee se, että keväällä 1980 sukututkijat mahtuivat seurakunnan leirikeskukseen Naarilaan. Nyt tapahtuma pidetään Salon Astrum-keskuksessa.
Sukututkimuspäivien seminaarien, luentojen ja retkien teemoina ovat tällä kertaa erityisesti ruukit, kartanot ja Kuninkaantie.

Geneettinen sukututkimus yleistyy koko ajan. Siinä etsitään sukulaisia dna-testeillä. Salon Seudun Sanomat kertoo sunnuntaina, mitä sukututkimusta harrastavan salolaismiehen syljestä laboratoriossa paljastui.