Työllisyystilanteessa ei vielä valoa

0

Uudet työllisyystilastot eivät vielä anna toiveita paremmista ajoista. Salossa ja koko seudulla työllisyys heikkeni helmikuussa, kun vertauskohdaksi otetaan viime vuoden helmikuu.

Ainoastaan Kemiönsaari kulkee parempaan suuntaan. Kemiönsaaren työttömyys oli jo tammikuussa parempi kuin vuotta aikaisemmin, ja sama linja jatkui helmikuussa. Suunta antaa uskoa siihen, että työttömyyden pahin vaihe olisi Kemiönsaaressa jo takana.

SALOSSA työttömyys on edelleen vaikea. Kaupungin työttömyysaste oli helmikuussa 16,4 prosenttia, kun se vuotta aikaisemmin oli 16,2. Toki tammikuun 16,7 prosentista tultiin alaspäin, eikä ero viime vuoteen ole järisyttävän suuri.

Työttömien määrä on Salossa pysynyt lähes samana kuin vuosi sitten. Helmikuussa työtä vailla oli 4 129 henkilöä, kun vuosi sitten vastaava luku oli 4 127. Suurempi työttömyysprosentti kertoo siitä, että työvoiman määrä on pienentynyt.

Käännettä parempaan saadaan vielä odottaa. Halikko Worksin konkurssi synkistää seuraavien tilastojen lukuja.

VAIKEA työllisyystilanne näkyy myös naapurikunnissa. Työttömyys paheni Koskella, Marttilassa, Paimiossa, Sauvossa ja Somerolla. Paras tilanne on edelleen Paimiossa, jonka työttömyysaste on nyt 8,1 prosenttia.

Pientä valoa voi nähdä seutukuntien vertailussa, jossa Salon seutukunnan työttömyys heikkeni vähemmän kuin maakunnan muissa seutukunnissa. Seutukuntaan kuuluu Salon lisäksi Somero.

Koviin suureen tyytyväisyyteen ei tämäkään tieto anna aihetta, sillä Salon seutukunnan työttömyysaste 15,9 prosenttia on kaikkein suurin. Kun tarkasteluväliksi otetaan vuodet 2008–2015, niin Salon seutukunnan työttömyys on kasvanut kaikkein voimakkaimmin.

PITKÄAIKAISTYÖTTÖMIEN määrä on edelleen kasvanut. Uuden tilaston mukaan pitkäaikaistyöttömiä oli Salon seutukunnassa jo 1 480 henkilöä. Myös nuorten alle 25-vuotiaiden työttömyys kasvoi, mutta selvästi hitaammin kuin pitkäaikaistyöttömien.

Työllistämistoimia ja uusia työpaikkoja tarvitaan Salon seudulla kipeästi. Kaikkein eniten tukea tarvitsevat pitkäaikaistyöttömät.

Työttömyys ravistelee Salon seutua edelleen voimakkaasti. Teollisuudessa työttömyys on hieman vähentynyt, mutta koko työllisyystilanne on heikompi kuin vuosi sitten.