Vanhustenhoito ei ole Egyptissä keskustelunaihe

0

PÄIVI ARVONEN. Suomessa jatkuvasti ajankohtainen keskustelu vanhustenhoidosta näyttäytyy egyptiläiselle outona aiheena. Egyptiläiseen kulttuuriin kuuluu, että lapset huolehtivat vanhemmistaan näiden kuolemaan asti. Etenkin kouluttamattoman kansanosan parissa lapset nähdään yhtä edelleen vanhuuden turvana.
Vanhemmista huolehtimisen on lakiin kirjattu velvoite, jonka perusteella perheen ainoa poika voidaan vapauttaa asepalveluksen suorittamisesta.
Valtion maksamat eläkkeet ovat Egyptissä pieniä. Kotiäitinä ollut nainen voi saada eläkettä vain aviopuolisonsa tai sukunsa miespuolisten jäsenten kautta. Valtio maksaa eläkettä myös esimerkiksi ”vallankumouksen marttyyreille”. Tosin moni perhe, joka menetti lapsensa vuoden 2011 tammikuussa alkaneessa kansannousussa, odottaa yhä edelleen heille luvattua kuukausittaista eläkettä.
Viimeisin ryhmä, jolle valtio lupasi kuukausittaisen eläkkeen, on Libyassa Isis-terrorijärjestön tappamaksi joutuneen 20 egyptiläiskristityn perheet.

Eläkkeet eivät Egyptissä riitä edes yksinkertaisimpaan päivittäiseen ravintoon. Vanhukset näkisivät nälkää ilman perheenjäsentensä taloudellista tukea.
Ajatus vanhainkotiin joutumisesta on egyptiläiselle kauhistus, sillä se olisi merkki suvun ja perheen hylkäämisestä.
Tuttavapiirissäni moni sanoo tietävänsä, että vanhainkoteja on olemassa, mutta kukaan ei tiedä ketään, joka sellaisessa asuisi.  Vanhainkodit ovat harvinaisia ja yleensä niin kalliita, että niihin on varaa vain ylemmällä keskiluokalla ja yläluokalla.
Egyptissä on myös lahjoitusvaroin ylläpidettäviä vanhainkoteja, jotka useimmiten toimivat kirkon tai moskeijan alaisina. Vaikka näihin vanhainkoteihin periaatteessa hyväksyttäisiinkin asukkaita uskonnosta riippumatta, on egyptiläiselle muslimille lähes mahdoton ajatus mennä kristilliseen vanhainkotiin ja samoin kristitylle muslimilahjoittajien varoin ylläpidettävään kotiin.
Egyptin yhteiskuntarakenne on kuitenkin muuttunut ja muuttumassa. Kaikilla ei ole mahdollisuuksia asua samalla paikkakunnalla vanhempiensa kanssa. Hyvin usein vanhempien hoito jää kuitenkin jonkun sisaruksen vastuulle, jos muut lähtevät vaikkapa ulkomailla paremman toimeentulon toivossa.
Etenkin kristittyjen maastamuutto on voimistunut viime vuosina. Moni kristitty olisi halunnut lähteä, mutta on jäänyt, koska ei olisi voinut jättää iäkkäitä vanhempiaan Egyptiin eikä ottaa heitä mukaansa.

Vanhuksille tarjottavat kotipalvelut ovat kasvava bisnes Egyptin kaupungeissa. Näitä palveluja tuottavat yksityiset yritykset, jolloin ne ovat kuten yksityiset vanhainkoditkin, vain maksukyisten ulottuvilla.
Koptikirkon piirissä on yleistä tehdä vapaaehtoistyötä vanhusten kotihoidon parissa. Apua ei ole usein teoriatasolla rajattu vain kristittyihin, mutta käytännössä kirkon apu kohdistuu vain kristittyihin.
Muslimivanhukselle, joka ei saa tukea suvultaan, ei ole yleensä muita vaihtoehtoja kuin kerjätä kadulla tai moskeijan luona. Kodittomia köyhiä vanhuksia on kuitenkin merkittävästi vähemmän kuin kodittomia lapsia.

Kirjoittaja on Kairossa työskentelevä teologian maisteri ja toimittaja.