Veturitalli nostaa Salon vetovoimaa

0

Salon taidemuseo Veturitalli on lunastanut paikkansa koko seudun kulttuurin keskuksena. Nimensä mukaisesti noin 115 vuotta sitten veturitalliksi valmistunut rakennus on palvellut taidemuseona kohta 17 vuotta.
Keskustelu Veturitallin ympärillä on käynyt kiivaana heti perustamisesta lähtien. Edelleen museo herättää Salossa arvostelua, ja samaan aikaan sen ystävien joukko kasvaa tasaisesti.
Taidemuseo avasi ovensa lokakuussa 1998. Ensimmäisen vuoden aikana museossa kävi yli 25 000 ihmistä. Ensimmäisen vuoden aikana järjestettiin 13 näyttelyä, ja erilaisia oheistapahtumia oli yli 200.

LINJAKYSYMYKSISTÄ keskusteltiin heti toiminnan alkuvuosina. Erityisesti puhuttiin siitä, minkälaisia näyttelyjä Veturitallissa tulisi järjestää. Tämä keskustelu kuuluukin taidemuseoon.
Pelko siitä, että näyttelyt eivät jaksaisi kiinnostaa edes oman alueen asukkaita, on osoittautunut turhaksi. Veturitalli on vuosien varrella tullut tutuksi kymmenille tuhansille vieraille myös Salon ulkopuolelta.

PARHAILLAAN esillä oleva Nick Brandtin valokuvanäyttely on hyvä esimerkki Veturitallin suosiosta. Taidemuseon kävijäennätys lyötiin uusiksi, vaikka Brandtin näyttely on ehtinyt vasta puoliväliin.
Tähän mennessä Brandtin komeita luontokuvia on käynyt ihastelemassa lähes 12 000 vierasta, ja joukko kasvaa joka päivä. Yksistään tämän näyttelyn kävijämäärä noussee lähelle koko ensimmäisen toimintavuoden lukuja.

VETURITALLI on Salon tärkeimpiä vetovoimatekijöitä. Iltatorin lisäksi vain harvat tapahtumat tuovat Saloon vuosittain tuhansia vieraita. Tämä on syytä pitää mielessä, kun keskustellaan kaupungin säästöratkaisuista.
Vanhan veturitallin kunnostus toimivaksi museotilaksi ansaitsee kiitoksen vielä vuosien takaa. Puitteet ovat hienot, mutta sielu syntyy siellä järjestettävistä näyttelyistä.
Salon Veturitalli on noussut kokoluokkaansa suuremmaksi erityisesti valokuvataiteessa. Saloon on saatu maailmanluokan näyttelyjä, joista moni suurempi museo saa syystä olla kateellinen.
Paikallisuutta ja oman seudun taiteilijoita ei ole unohdettu. Veturitallin vahvuus on sopiva sekoitus maailmanluokan tähtiä ja kiinnostavaa paikallista taidetta.