Viro jatkaa entisellä linjalla

0

Sunnuntain parlamenttivaalit eivät tuoneet muutoksia naapurimaa Viron linjaan. Pääministeri Taavi Rõivaksen luotsaama reformipuolue säilyi suurimpana puolueena, vaikka menettikin kolme paikkaa. Reformipuolueella on nyt 30 kansanedustajaa. Mielipidemittaukset ennustivat puolueelle vielä suurempaa tappiota.
Reformipuolue sai eniten ääniä nyt jo kolmannen kerran peräkkäin. Vaalitulos tarkoittaa sitä, että Rõivas jatkanee myös uuden hallituksen johdossa.
Tallinnan pormestarin Edgar Savisaaren keskustapuolue lisäsi kannatustaan ja sai yhden lisäpaikan. Venäläismielisenä pidetyllä puolueella on nyt 27 kansanedustajaa. Sen lisäksi vaalivoittajia ovat kaksi uutta puoluetta, jotka nyt nousivat Riigikoguun eli Viron parlamenttiin

UUTEEN hallitukseen vaalitulos tietää muutoksia. Viime hallituksessa reformipuolueen kumppanina toimi vaalikauden alussa oikeistolainen Isänmaan ja Res Publican liitto sekä viimeisenä vuotena sosiaalidemokraatit.
Nyt kumpikin entisistä hallituskumppaneista menetti paikkoja, eikä enemmistöä voi rakentaa vain kahden puolueen varaan.
Todennäköistä onkin, että uusi hallitus syntyy nyt laajemmalle pohjalle.

VIRON vaalituloksessa ei löydy suuria yllätyksiä. Reformipuolueen kolmen paikan menetys jäi odotettua pienemmäksi, ja puolue säilyi suurimpana ryhmänä. Kansa antoi luvan nykyisen politiikan jatkamiselle.
Reformipuolue laskee saaneensa kannatuksensa itsenäisyyshenkisellä linjalla ja talouspolitiikalla. Puolueen menestystä saattoivat siivittää Venäjän aggressiiviset toimet Ukrainassa.
Toisaalta on hyvä muistaa, että venäläismielisenä pidetty keskustapuolue onnistui ainoana Viron suurista puolueista lisäämään kannatustaan.

KAKSI Viron entistä puolustusvoimien komentajaa nousi vaaleissa kansanedustajaksi. Puolustusministerin salkkua on jo soviteltu kenraali evp Ants Laaneotsin käteen. Hän on yliopistokaupunki Tarton ääniharava.
Entinen neuvostoupseeri Laaneots ehti jo muistuttaa Naton liittolaisia siitä, että Venäjää vastaan auttavat vain voima ja pakotteet. Hän puhui myös Ukrainan tarvitseman tuen puolesta.